AKO ŽIVITE IZVAN BiH I ŽELITE GLASATI NA IZBORIMA: Ovo je uputstvo kako

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je uputu za pristupanje i prijavu glasanja izvan BiH. Donosimo pregled koraka za izvršavanje prijave.

Pripremite, skenirajte i snimite u svom računaru ličnu kartu ili vozačku dozvolu izdate od nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH, sa obje strane.

- Marketing -

Možete skenirati i pasoš BiH u dijelu sa podacima i slikom kao i pripremiti dokaz o tačnoj adresi stanovanja izvan BiH.

Ako imate status izbjegle osobe umjesto navedenih dokumenata, dokaz identiteta je važeća isprava izdata od zemlje domaćina koja sadrži vašu fotografiju.

Za pristup aplikaciji unesite u internet-pretraživač adresu: www.izbori.ba a zatim idete na sliku e-Izbori čine pristupate portalu e-Izbori.

Pritiskom na dugme “otvaranje korisničkog naloga” otvara se forma za unos podataka za prijavu na e-portal.

Kako biste podnijeli prijavu za glasanje izvan BiH potrebi su sljedeći koraci:

– otvorite korisnički nalog,

– prijavite se na portal e-izbori,

– unesite podatke za prijavu za glasanje izvan BiH,

– priložite identifikaciona dokumenta,

– pošaljite prijavu.

Na vašu e-mail adresu dobit ćete potvrdu o uspješnoj prijavi na e-portal sa podacima za aplikaciju za prijavu glasanja van BiH a što predstavljaju korisničko ime i šifra.

Za uspješnu prijavu potvrdite e-mail nakon čega se sa korisničkim imenom i šifrom možete prijaviti u elektronski sistem.

Nakon što ste izvršili prijavu otvorit će se forma obrasca sa općim informacijama. Unijet ćete podatke, učitati fajlove dokumenata koji su potrebni i na kraju potpisati prijavu. Potpisani dokument isprintajte, skenirajte i ponovno učitajte na e-portal.

Možete birati da li ćete glasati u diplomatskom predstavništvu BiH ili putem pošte. Veoma je važan unos adrese stanovanja jer će vam na tu adresu biti poslan glasački materijal.

Nakon obrade zahtjeva, o uspješnoj prijavi bit ćete obaviješteni od CIK-a BiH putem emaila.

https://www.youtube.com/watch?v=LiXVuxi8fVI

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano