Povezano

Ako trošite više od 10 posto prihoda na energiju – siromašni ste

Prema evropskim standardima, ukoliko domaćinstvo troši više od 10% svojih prihoda za energiju, siromašno je.

U BiH, oko 70% stanovništva troši više od 10% za plaćanje računa za električnu i toplotnu energiju. Pokazala je ovo analiza koju je radio Caritas i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

- Marketing -

Urađeno je anketiranje 10.000 domaćinstava u šest opština u Tuzlanskom kantonu koja izdvajaju više od 15% dohotka za energiju.

Analizirane su dvije grupe domaćinstava. Prva ima mjesečna primanja ispod 700 KM te izdvaja 20% toga za energiju.

Druga ima primanja ispod 870 KM te izdvaja 15% za energiju. Razlozi: stare kuće, objekti bez izolacije, loša stolarija, vlaga, nezagrijavanje cijelog prostora. Problem su i stari kućanski aparati, nedostatak određenih kućnih mašina, klima uređaja i sličnih jer to smatraju luksuzom.

  •  Savjetovali smo ih da smanje potrošnju i nakon godinu dana smo napravili kontrolne posjete domaćinstvima i ponovo prikupili njihove potrošnje. Ustanovili smo da su, nakon tako jednostavnih mjera, podjele LED sijalica, savjeta, materijala, smanjili potrošnju za preko 4,5% na uzorak od 10.000. U KM je to 320.000 KM na godišnjem nivou su uštedila ta domaćinstva”, kazala je Džemila Agić, Centar za energiju i ekologiju Tuzla.
  • Mi zaista želimo nastaviti u ovom sektoru. Drago nam je vidjeti saradnju opština. Grad Tuzla je veoma zainteresovan da radi na ovome. Da se promjeni, ne samo fizičko ponašanje ljudi, već i u njihovim glavama. To je veoma važno”, kazao je Daniel Bronkal iz Caritasa.

U BiH nije definisan termin ugroženog potrošača

Hrvatska i Srbija su davno defininisale ovu pojavu i kriterije te termin ugroženog potrošača dok u BiH to nije slučaj.

Iz Caritasa ističu da je njihov cilj, kao i Ujedinjenih nacija, smanjiti siromaštvo.

Ali kako to učiniti u BiH?

  • Moramo taj fenomen energetskog siromaštva osvijetliti. Staviti ga na sto, izvući ga. Nakon toga institucionalizirati. Jer mi nemamo nigdje, ni u jednom zakonu i propisu, definisano energetsko siromaštvo, niti kao pojavu niti kao problem. Tek nakon toga, možemo pričati o konkretnim mjerama”, kazao je Fuad Imamović iz Caritasa Švicarska.

Konkretnih mjera, ipak, ima, makar kroz ovakve projekte. Pa su tako škole u Priluku u Živincama i u Maoči u Srebreniku, dobile geotermalne toplotne pumpe, piše N1.

  • Uštede na energiji su od četiri do pet puta veće u odnosu na raniji period. Svakako sa druge strane, imamo situaciju da je u tim područnim školama, samo zagrijavanje i temperatura u objektu, puno bolja nego je to bilo ranije”, kazao je Elmir Tukić iz Ministarstva obrazovanja TK.

U borbi protiv bilo kakvog siromaštva, pa i ovog, potrebno je da gradovi i opštine odvoje sredstava, da se uključe viši nivo vlasti, osmisle programi sufinansiranja i plan podrške, a posebno je nužna edukacija i kampanja o primjeni energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije za sve građane.

Jer za izlazak iz energetskog siromašta, nije potrebno samo gasiti svjetlo za sobom.

- Marketing -

Najnovije

Popularno