Ako mislite da su ove namirnice dijetalne, onda ste u velikoj zabludi

Mnoge namirnice se reklamiraju kao zdrave i dijetalne, a zapravo to nisu. To je jedan od razloga zašto se neke žene žale da ne mogu da smršaju, a za doručak jedu voćni jogurt ili musli.

Neke popularne namirnice za koje mislimo da su zdrave i dijetalne, zapravo imaju suprotan efekat. Pogledajte koje:

Voda obogaćena vitaminima

Ta pića se često reklamiraju kao zdrav i dijetalan dodatak ishrani zato što sadrže puno vitamina, minerala pa čak i vlakana. Međutim, istina je da ih je bolje preskočiti i držati se obične vode. Iako ćete na naljepnici koja sadrži informacije o sastojcima vidjeti da sadrže malo kalorija, ta pića često sadrže vještačke zaslađivače koja su jednako nezdrava kao i običan šećer, ako ne i štetnija.

Voćni jogurt

Kombinacija zdravog jogurta punog probiotika i svježe voće – šta tu može biti nezdravo? Žene koje su na dijeti i tako razmišljaju, često čine veliku grešku u ishrani konzumirajući voćne jogurte bez ograničenja. Često voćne jogurte konzumiraju i umjesto svježeg voća. Nažalost, voćni jogurti često sadrže puno šećera i nepotrebnih kalorija. Mnogo bolja alternativa je da sami napravite voćni jogurt. U blender stavite običan jogurt, omiljeno voće i malo meda.

Energetske pločice

Ovo je još jedna popularna “zdrava” grickalica koja zapravo nije zdrava. Često ćete na omotu vidjeti da piše “bogato vlaknima” ili “izvrstan izvor proteina”, ali nikada ne naglase “puno šećera”. Ako zaista želite vlakna ili proteine za užinu, pojedite komad sira i jabuku.

Hrana s nula posto masti

Hrana bez masti je prava prevara za ljude koji žele da smršaju, jer misle da ako nema masti nema ni kalorija. To dovodi do pretjeranog konzumiranja takvih namirnica. S druge strane, nedostatak masti proizvođači često nadoknađuju dodavanjem nepotrebnih šećera za bolji ukus. Bolje je jesti hranu koja sadrži masti, ali budite oprezni s količinama. Tako ste barem svijesni toga šta unosite u tijelo.

Musli

Velika je razlika od muslija do muslija stoga je potrebno biti oprezan prilikom kupovine. Obratite pažnju na kalorijsku tablicu na poleđini pakovanja i na to da li proizvod sadrži trans masti i šećer.

Izvor: magazin.hr

Možda vam se svidi

Comments are closed.