Ako bi odrasli vježbali 10 minuta dnevno, godišnje bi bilo spriječeno stotine hiljada smrtnih slučajeva


Američko istraživanje je pokazalo da bi svakodnevna vježba od svega nekoliko minuta spriječila stotine hiljada smrtnih slučajeva širom svijeta.

- Marketing -

Prema podacima istraživanja, samo u SAD-u bi bilo spriječeno više od 110.000 smrtnih sčučajeva svake godine ukoliko bi odrasle osobe starije od 40 godina svakodnevno vježbale bar 10 minuta, odnosno to vrijeme odvojile za umjerenu do jaču fizičku aktivnost pored uobičajene rutine. Podaci su to istraživanja koje je objalvjeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Ukoliko bi se dodatna aktivnost povećala na 20 ili 30 minuta, broj spriječenih smrtnih slučajeva bi bio još veći na godišnjem nivou.

“Svi znamo da je vježba dobra za nas, a istraživanje predstavlja dodatni dokaz toga na nivou cijele populacije. Ako bi odrasli stariji od 40 godina vježbali malo više svakog dana, veliki broj smrtnih slučajeva bi mogao biti spriječen svake godin”, kazao je Pedro Saint-Maurice, autor istraživanja i epidemiolog na Nacionalnom institutu za rak.

Šetnja na otvorenom ili na traci je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za održavanje fizičke aktivnosti. Također, naučnici izdvajaju jogu jer oslobađa od stresa, a preporučuju se i kućne vježbe zasnovane na težini vlastitog tijela, odnosno bez upotrebe tegova i sprava za vježbanje. Ključ je u tome da se rade vježbe koje će aktivirati cijelo tijelo. Jedan od primjera je 10 do 25 skeklova, 20 do 40 čučnjeva i minuta džogiranja u mjestu.

Za motivaciju se može iskoristiti omiljena muzika, kao i društvo ukućana.

Naučnici naglašavaju da vježbe ne moraju biti iscrpljujuće kako bi bile efikasne, a mala promjena rutine može donijeti veliku korist zdravlju organizma.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano