Akcije ‘Balkanski kartel’: Privremena obustava transakcije 426.721,31 KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Mrkonjić Grada realizovali međunarodnu operativnu akciju kodnog  naziva „Balkanski kartel“.

Kao što smoveć ranije pisali, akcija je izvedena po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istragom su obuhvaćena dva fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su u tom predmetu počinila krivično djelo “Pranje novca“.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene i pomoćne objekate, pokretne stvari, računare, telefonske uređaje i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli  veću količinu dokumentacije i drugih predmeta, te forenzički izuzeli veću količinu elektronskih podataka.

U skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e  izvršili su privremenu obustavu transakcija na deviznim i KM računima jednog fizičkog i jednog pravnog lica u iznosu od 367.847,68 KM i 30.114,39 Eur, ukupne protivvrijednosti od 426.721,31 KM.

O realizaciji navedenih aktivnosti, SIPA će Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, dostaviti odgovarajuće izvještaje, saopćeno je iz SIPA-e. (FENA)

Možda vam se svidi

avatar