Akademik Kurtćehajić o “srpskom svetu”: To je sinonim za ono što se zove Velika Srbija

Popularno

Povezano– Stvaranje srpskog svijeta je praktično ujedinjenje Srba i predstavlja stvaranje jedinstvene srpske države što je, ako gledamo sa aspekta BiH, protivno dejtonskom mirovnom sporazumu, jer teritorijalni integritet i suverenitet potpisala je Srbija, da praktično svojim potpisom u potpunosti priznaje – istakao je Kurtćehajić.

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”, akademik Suad Kurtćehajić komentarisao je za Oslobođenje izjavu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina “o stvaranju srpskog sveta”.

- Marketing -

Kurtćehajić je kazao da kada je “Srbija stvarala srpski svijet početkom 1991. godine to je bilo nešto što je dovelo do toga da su potoci krvi tekli bivšom Jugoslavijom”.

– Srpski svijet je sinonim za ono što se zove Velika Srbija – kazao je Kurtćehajić.

Dodao je da je ono što Vulin izjavljuje “na fonu Memoranduma II srpske akademije nauka i umjetnosti od februara 2012. godine kada im je osnovni postulat bio da Srbi bez obzira na vrijeme i žrtve ne smiju odustati od sve srpskog ujedinjenja, i da je najlakše u tom pogledu početi sa Bosnom iz razloga što je u BiH već instalirana RS i da u narednih 10/20 godina treba uraditi sve da se razbije BiH i da se jednostavno taj prostor RS prisajedini Srbiji”.

– Znači to je početna strategija, ali dalje se to treba nastaviti prema Crnoj Gori, Hrvtaskoj, Kosovu i gdje god Srbi imaju svoje interese – kazao je Kurtćehajić.

Ističe da je vrlo opasno jer je to rekao aktuelni ministar unustrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

– Stvaranje srpskog svijeta je praktično ujedinjenje Srba i predstavlja stvaranje jedinstvene srpske države što je, ako gledamo sa aspekta BiH, protivno dejtonskom mirovnom sporazumu, jer teritorijalni integritet i suverenitet potpisala je Srbija, da praktično svojim potpisom u potpunosti priznaje – istakao je Kurtćehajić.

Kada je riječ o Vučiću, Kurtćehajić smatra da je on sada na testu te da bi morao da se ogradi od ovakvih izjava.

– On bi zaista morao, i to je imperativ, da se potpuno ogradi od ovih izjava. Ako se ne ogradi od izjava Vulina onda će se zaista stajati na stanovištu da ono što je Vulin izjavio u pogledu srpskog sveta – Vučić misli – poručuje Kurtćehajić i dodaje “ali zbog toga što on gleda da to radi u rukavicama nije eksplicitno izjavio”.

– Trebamo jasno reći svim zemljama članicana Kontakt grupe da imamo ozbiljnih problema sa kršenjem dejtonskog mirovnog sporazuma od strane Srbije koja se miješa u teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – zaključuje Kurtćehajić.

- Marketing -

Najnovije