18.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Akademik Kurtćehajić o “srpskom svetu”: To je sinonim za ono što se zove Velika Srbija

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img– Stvaranje srpskog svijeta je praktično ujedinjenje Srba i predstavlja stvaranje jedinstvene srpske države što je, ako gledamo sa aspekta BiH, protivno dejtonskom mirovnom sporazumu, jer teritorijalni integritet i suverenitet potpisala je Srbija, da praktično svojim potpisom u potpunosti priznaje – istakao je Kurtćehajić.

Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban”, akademik Suad Kurtćehajić komentarisao je za Oslobođenje izjavu srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina “o stvaranju srpskog sveta”.

Kurtćehajić je kazao da kada je “Srbija stvarala srpski svijet početkom 1991. godine to je bilo nešto što je dovelo do toga da su potoci krvi tekli bivšom Jugoslavijom”.

– Srpski svijet je sinonim za ono što se zove Velika Srbija – kazao je Kurtćehajić.

Dodao je da je ono što Vulin izjavljuje “na fonu Memoranduma II srpske akademije nauka i umjetnosti od februara 2012. godine kada im je osnovni postulat bio da Srbi bez obzira na vrijeme i žrtve ne smiju odustati od sve srpskog ujedinjenja, i da je najlakše u tom pogledu početi sa Bosnom iz razloga što je u BiH već instalirana RS i da u narednih 10/20 godina treba uraditi sve da se razbije BiH i da se jednostavno taj prostor RS prisajedini Srbiji”.

– Znači to je početna strategija, ali dalje se to treba nastaviti prema Crnoj Gori, Hrvtaskoj, Kosovu i gdje god Srbi imaju svoje interese – kazao je Kurtćehajić.

Ističe da je vrlo opasno jer je to rekao aktuelni ministar unustrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

– Stvaranje srpskog svijeta je praktično ujedinjenje Srba i predstavlja stvaranje jedinstvene srpske države što je, ako gledamo sa aspekta BiH, protivno dejtonskom mirovnom sporazumu, jer teritorijalni integritet i suverenitet potpisala je Srbija, da praktično svojim potpisom u potpunosti priznaje – istakao je Kurtćehajić.

Kada je riječ o Vučiću, Kurtćehajić smatra da je on sada na testu te da bi morao da se ogradi od ovakvih izjava.

– On bi zaista morao, i to je imperativ, da se potpuno ogradi od ovih izjava. Ako se ne ogradi od izjava Vulina onda će se zaista stajati na stanovištu da ono što je Vulin izjavio u pogledu srpskog sveta – Vučić misli – poručuje Kurtćehajić i dodaje “ali zbog toga što on gleda da to radi u rukavicama nije eksplicitno izjavio”.

– Trebamo jasno reći svim zemljama članicana Kontakt grupe da imamo ozbiljnih problema sa kršenjem dejtonskog mirovnog sporazuma od strane Srbije koja se miješa u teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – zaključuje Kurtćehajić.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO