AFERA ‘DUPLI PAUŠAL’: Šućur i Babić uzimaju dupli paušal. Šućur tvrdi da mu je savjest čista

Ko svjesno a ko nesvjesno krši zakon od delegata u federalnom domu naroda? Ko protuzakonito koristi loše kanale komunikacije između federalnog Doma naroda i kantonalnih Skupština i naplaćuje  duple paušale? Sedmicama smo  istraživali, tražili očitovanje  svih kantonalnih Skupština kako bi pronašli ko su delegati koji protuzakonito koriste ovo pravo. Od ukupno 58 delegata u federalnom Domu naroda njih dvoje uzimaju dupli paušal, pokazuju dokumenti sekretarijata Doma naroda i svih 10 kantonalnih Skupština.

Svi zastupnici u Skupštini ZDK primaju paušal za prisutvovanje sjednicama. Plaću profesionalaca prima sedam delegata iz ove skupštine u Domu naroda. Njih sedam ne primaju drugi paušal.

Kanton 10, odnosno Livanjski kanton, u Dom naroda daje pet delegata. Jasenko Tufekčić iz SDA prima plaću i paušal u ovoj kantonalnoj skupštini, dok ostala četverica delegata primaju plaću u Domu naroda, a paušal primaju u Skupštini kantona 10.

Najzanimljiviji je Kanton Sarajevo. Ova Skupština u Dom naroda daje devet delegata. Profesionalni delegati, odnosno oni koji primaju plaću u ovom Domu, su Predrag Kojović i Segmedina Srna-Bajramović koja, ujedno, prima i paušal u ovom Domu. Ostali delegati paušal primaju ili u Domu naroda ili u Skupštini KS, osim Slaviše Šućura iz SDP-a i Ane Babić iz SBB-a koji paušale primaju u oba zakonodavna tijela, što je protuzakonito.

Dva od tri delegata iz Zapadno-hercegovačkog kantona primaju plaću u Domu naroda u iznosu blizu 1200 KM. Sva trojica uzimaju paušal delegata u Domu narodu u iznosu 630 KM. U Kantonalnoj skupštini ne uzimaju paušal, stoji u dopisu sekretarijata.

Pet delegata iz Srednjobosanskog kantona, stoji u odgovoru sekretarijata Skupštine, ne ostvaruju pravo na paušal u Skupštini Kantona u skladu sa članom 8. stav 4. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Srednjobosanskog kantona. Oni paušal uzimaju u Domu naroda.

U odgovoru sekretarijata Skupštine Posavskog kantona stoji da tri delegata iz ove Skupštine u Domu naroda paušal primaju samo u Domu naroda. Ovim odgovorom ogradili su se od činjenice da bi ova tri delegata mogli primati dupli paušal.

Svih sedam delegata iz Hercegovačko-Neretvanskog kantona su profesionalci u Federalnom Domu naroda. No njih 6 od 7 primaju kantonalni paušal koji je za blizu 60 KM viši u odnosu na paušal iz Doma naroda, potvrdila je Željka Čule, sekretar skupštine HNK. Paušal iz Doma naroda uzima samo Vesna Saradžić.

Sva četiri delegata iz Bosansko-podrinjskog kantona primaju paušal u Domu naroda, a ne primaju nikakve naknade u Skupštini BPK, potvrđeno je iz Sekretarijata Skupštine BPK.

Nijedan od pet delegata ne obavlja svoju političku dužnost profesionalno u Skupštini Unsko-sanskog kantona. S tim u vezi omogućeno im je primanje paušala u ovoj Skupštini. Nijedan od njih paušal ne prima u Domu naroda FBiH.

Zastupnici Rasim Dostović, Slađan Ilić i Fuad Hadžimehmedović primaju paušal u Skupštini Tuzlanskog kantona u iznosu 1.521,00. KM, što je više od duplo u odnosu na paušal iz Doma naroda. Jedina koja prima paušal u Domu naroda je Lejla Didik-Sarajlić, stoji u odgovoru sekretarijata.

Dokumenti do kojih je Hayat televizija došla iz svih 10 kantonalnih skupština i Sekretarijata Doma naroda pokazuju da duple paušale primaju dva delegata Doma naroda, a oba su ujedno i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo. Prvi put za televiziju su progovorili oni za koje je utvrđeno da mimo zakona uzimaju dupli paušal. Predsjedavajuća Skupštine KS, Ana Babić, ujedno delegat u federalnom Domu naroda, kaže: Sve za što se ispostavi da je plaćeno više nego što je trebalo, bit će vraćeno.

– Ja u Domu naroda ne dobivam nikakvu kovertu a do sada sam uvijek dobivala obavijest da li nešto dobivam. Sve što bude dokazano ja ću to da vratim. Naravno da se ne osjećam dobro zbog tih informacija. Ja se ne bavim admininstracijom, ja imam izvještaj iz Skupštine svoje plaće i ja ne vidim šta primam a šta mi dolazi. Ja nisam nikad vidjela da dobijam nešto u Domu naroda. Dok sam bila u Domu naroda ja sam tamo bila na plati i prešla sam na Skupštinu. Da li je to njihova greška, moja sigurno nije ali u svakom slučaju sve što je prekoračeno u okviru tih mojih potreba ja ću da vratim. – kaže Babić za Hayat.

Pravna i zakonska procedura je kada zastupnici dobiju mandat delegata u Domu naroda, dobiju i dokument u kojem trebaju da se opredjele za jedan od dva paušala koji će primati, da li iz Skupštine iz koje dolaze ili u Domu naroda. Uglavnom zastupnici/delegati uzimaju onaj paušal koji je veći. Pitali smo Babić da li je i ona potpisala taj dokument.

– Vjerujete li da se ja ne mogu sjetiti tih detalja iskreno da vam kažem. – odgovorila je Babić.

Progovorio je nakon dva mjeseca i Slaviša Šućur. Kaže da je riječ o populističkom zakonu. Smatra da nezakonitim uzimanjem duplog paušala zapravo ne uzima ništa što mu ne pripada, jer radi duplo više posla.

– Savjest mi je čista, i spreman sam vratiti sav novac koji mi je do sada bio isplaćen ali samo ako se ispostavi da je to nezakonito. – kazao je Šućur i dodao.

– Ja ću odmah pokrenuti postupak da se preispita ustavnost ovog zakona. Činjenica je da neko može osporavati primanja koja imaju uposlenici ali po meni nije logično da neko ko radi na dva puta više zakona , na dva puta više komisija, sjednica nema pravo na određena primanja.

Pitali smo Šućura da li i dalje prima dva paušala. Šućur objašnjava.

– Ja sam prestao kada je bio na samom početku mandata mi smo dobili upitnik gdje želimo da primamo paušal. Ja sam ga uredno popunio i predao u kantonalnu Skupštinu i gdje sam rekao da ću primati u federalnom Parlamentu. Nakon nekog vremena počela su primanja, ja sam mislio da se nešto promijenilo   u Zakonu nisam provjeravao. Ja sam znao da primam oba paušala nisam znao da je to nezakonito u tom momentu. Mislio sam da svi to primao. Ja sam odmah rekao za razliku od mnogih drugih za koje znam da primaju ali to nisu javno rekli.  – objašnjava Šućur.

(Emerin Ahmetašević, Hayat/Foto: Hayat)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar