Dogodilo se na današnji dan: Umro “Strašni papa”, objavljen Komunistički manifest, prvi imenik…

– 1431. Engleski osvajači započeli suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja iste godine u Rouenu spalio na lomači kao vješticu.

– 1513. Umro papa Julije II., pravim imenom Giuliano della Rovere. Bio je poznat pod nazivom “Strašni papa” zbog plana uništenja lokalnih feudalnih moćnika.

– 1677. Umro Baruch de Spinoza, jedan od najvećih filozofa racionalista sedamnaestog stoljeća. Smatra se osnivačem modernog biblijskog kriticizma. Njegovo najveće djelo je ‘Etika’.

– 1804. Iz metaloprerađivačke radionice Pen-y-Darren u britanskom Walesu, izišla je prva samohodna parna lokomotiva čime je omogućen početak industrijske revolucije.

– 1848. Karl Marx i Friedrich Engels, utemeljitelji teorije komunizma, objavili su Komunistički manifest, jedan od najzloglasnijih tekstova u povijesti i jedan od najutjecajnijih svjetskih političkih traktata.

– 1860. Rođen Karel Matej Čapek-Chod, novinar i pisac koji je skovao i u svojim znanstveno fantastičnim romanima prvi iskoristio termin – robot.

– 1878. U gradu New Havenu u Connecticutu izdan prvi svjetski telefonski imenik u kojemu je bilo popisano oko 50 telefonskih brojeva.

– 1881. Rođen Waldemar Bonsels, njemački pisac i autor pustolovne pčelice Maje uz koju su mnoga djeca odrasla.

– 1893. Rođen Andres Segovia, španjolski gitarist. Smatran je najvećim gitarističkim virtuozom novijeg doba, a zaslužan je za renesansu tog instrumenta.

– 1916. Počela Verdunska bitka, najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskoga rata, a odvijala se između Francuske i Njemačke. U bitci je poginulo oko 250.000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno.

– 1922. Egipat dobio neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

– 1934. Ubijen Augusto Nicolas Calderon Sandino, nikaragvanski revolucionar i vođa pobune protiv američke okupacije Nikaragve. Sandino se smatra jednim od najvažnijih narodnih heroja današnje Nikaragve.

– 1946. Rođen Alan Rickman, britanski filmski i kazališni glumac i redatelj. Poznat je po filmovima ‘Umri muški’, ‘Razum i osjećaji’, te serijalu filmova u mladom čarobnjaku Harryju Potteru.

– 1947. Američki fizičar i izumitelj Edwin Herbert Land predstavio svoj najpoznatiji izum – polaroidnu kameru, nazvanu Landkamera.

– 1958. Gerald Holtom dizajnirao i izradio ‘peace’ simbol koji se u početku koristio za potrebe Kampanje za nuklearno razoružanje da bi kasnije postao globalno prihvaćen simbol mira.

– 1965. Ubijen Malcolm X, jedan od najvećih crnačkih vođa i boraca za prava crnaca u povijesti SAD-a.

– 1974. U Skupštini SFRJ usvojen novi Ustav kojim su definirane promjene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike praktično postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina konstitutivni elementi federacije.

– 1991. Umrla Margot Fonteyn, engleska primabalerina asoluta, vjerojatno najbolja engleska balerina svih vremena i jedna od najcjenjenijih baletnih umjetnica svoga doba u svijetu.

– 1992. Rezolucijom Vijeća sigurnosti 743 osnovan UNPROFOR – Zaštitne snage Ujedinjenih naroda. Misija je pokrivala područje bivše Jugoslavije (bez Slovenije), a glavnina snaga bila je raspoređena na teritorijima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Snage su raspuštene 31. ožujka 1995. godine.

– 1995. Američki poslovni čovjek, ali prvenstveno pustolov Steve Fossett, balonom je nakon leta preko Pacifika sletio u Leader u kanadskoj pokrajini Saskatchewan čime je postao prvi čovjek koji je sam u balonu preletio čitav Tihi ocean.

– 2000. Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

– 2011. Umro Vladimir Ivir, jedan od najvećih hrvatskih anglista i hrvatskih prevoditelja te prvi hrvatski teoretičar prevoditeljstva. Poznat je i kao osoba koja je prenosila prvo čovjekovo slijetanje na Mjesec 1969. godine.

– 2015. Umro Holm Sundhausen, jedan od najznačajnijih suvremenih njemačkih povjesničara koji se bavio problemima srpske, jugoslavenske i balkanske povijesti.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar