A najzdravija čokolada za nas je…

Čokolada je mnogima najdraža poslastica kojoj je doista teško odoljeti.

Ova slatka napast često se nepravedno povezuje s viškom kilograma, no s obzirom na bogatu tržišnu ponudu neke verzije ipak nisu prijatelj naše linije. Želite li biti sigurni da je čokolada koju jedete najbolja za vas doznajte koja verzija je najzdravija, piše “Dnevnik.hr“.

Nisu sve vrste čokolade dobre za nas

Povijest čokolade vrlo je bogata i zanimljiva. I dok se u prošlosti konzumirala kao gorki napitak danas je čokolada najpopularnija slastica na svijetu. Iako je često povezuju sa viškom kilograma ova smeđa napast zapravo sadrži brojna pozitivna svojstva za naš um i tijelo.

Ona sadrži brojne minerale kao što su kalij, magnezij, kalcij, fosfor, natrij i željezo, ali i sastojke poput triptofana koji potiče proizvodnju serotonina te endrofina- hormona sreće. Ona može biti i vrlo snažan antioksidans zahvaljujući flavanoidima koji smanjuju rizik od bolesti krvožilnog sustava.

Mliječna čokolada
Sadrži oko 12 grama kakaa i 48 grama šećera te oko 18 grama kako maslaca. Ova verzija vrlo je ugodnog okusa, ali zbog količine šećera koju sadrži trebalo bi je dozirati vrlo oprezno.

Tamna čokolada
Ova čokolada je gorkastog okusa, a sve zahvaljujući velikoj količini kakaa. Ona sadrži oko 4 grama kakao maslaca te 30 do 48 grama šećera. Želite li biti sigurni da grickate najzdraviju verziju čokolade odaberite onu koja sadrži što veći postotak kakaa (od 50 do 80 posto).

Čokolada s punjenjem
Riječ je najčešće o mliječnj čokoladi obogaćenoj ukusnim punjenjima poput nugata, karamele ili voćnih krema. Ovakva čokolada mazi naše nepce i može zadovoljiti svačiji ukus no prepuna je šećera zbog čega nije prijatelj vaše linije.

Čokolada sa sušenim voćem
Ovaj tip slastice najčešće dolazi u obliku mliječne čokolade obogaćene grožđicama, šljivama ili sušenim marelicama. Iako je suho voće vrlo zdravo te idealno za utažiti glad ono sadrži velike količine šećera pa u kombinaciji sa slatkom čokoladom postaje prava šećerna bomba.

Čokolada s orašastim plodovima
Ova čokolada jedna je od najomiljenijih, a opisuje ju bogat okus zahvaljujući lješnjacima, bademima, orasima ili kikirikiju. Verzija s tamnom čokoladom izvrstan je zalogajčić između obroka jer će ubiti glad i pružiti vam slatko zadovoljstvo.

Bijela čokolada
Iako je tako nazivamo, ova poslastica zapravo uopće nije čokolada. Sadrži oko 48 grama šećera, 26 grama mlijeka u prahu i 28 grama kakao maslaca. S obzirom da ne sadrži najvažniji i najzdraviji sastojak – kakao, ako volite običnu čokoladu radije joj prepustite mjesto.

Možda vam se svidi

Comments are closed.