Povezano

A mislili smo da je kraj… Nedim Sladić najavio novi toplotni val u BiH, pa poslao poruku upozorenja: Jedna stvar može pričiniti katastrofu širokih razmjeraMladi meteorolog poslao je upozrenje svim građanima da budu oprezni, jer se sada prema prirodi moramo ponašati na takav način.

Nedim Sladić, bh. meteorolog, na svom Facebook profilu komentarisao je predstojeći meteorološki period pred kojim se nalazi Bosna i Hercegovina.

- Marketing -

Sladić je istakao kako u narednom periodu našu zemlju očekuje i peti toplotni val, a poslao i je upozorenje da nas sljedeće sedmice očekuje povećana mogućnost od izbijanja požara.

– Prema kraju sedmice bit će visok i vrlo visok širom zapadnog Balkana, a u Dalmaciji i dijelovima Hercegovine čak i ekstreman. Nažalost na istom nivou ostaju i veliki dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Turske koji još zadugo kiše neće ugledati, istakao je Sladić govoreći o petom toplotnom valu koji će pogoditi BiH i region.

Mladi meteorolog poslao je upozrenje svim građanima da budu oprezni, jer se sada prema prirodi moramo ponašati na takav način. Kako kaže Sladić, jedan opušak cigarete bačen kroz prozor automobila može pričiniti katastrofu.

– Duži prognozirani sušni i vreli period ispred nas svakako je opomena da se prema prirodi moramo sada ophoditi maksimalno oprezno. Zemlja je suha, velikim dijelom na jugu i spržena, a sunce i dalje snagom nemilosrdno. Jedan opušak cigarete nesvjesno bačen kroz prozor automobila ili samo jedan komadić stakla u doticaju sa suncem mogu pričiniti katastrofu širokih razmjera. Uslovi su ispunjeni i daleko otežani ukoliko još dodamo vjetar te nepristupačni teren. Imajmo to na umu narednih sedmica, kako nam se katastrofalni scenario augusta 2012. i 2013. godine ne bi ponovio, zaključio je Sladić.

- Marketing -

Najnovije

Popularno