5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 19 Aprila, 2021

5 čestih razloga za uporne JUTARNJE GLAVOBOLJE


Jutarnja glavobolja može biti znak raznih promena u fizičkom i mentalnom zdravlju i ne treba je kao simptom zanemariti, a javlja se najčešće iz sledećih razloga:

1. Dehidratacija organizma

Ukoliko u toku dana ne unosite dovoljno vode, moguće je da će se javiti dehidratacijska glavobolja. Naše telo se stalno oslobađa tečnosti, pa čak i tokom noći (mokrenje, znojenje…). Potrudite se da svakog dana unesete oko 2 litra vode u organizam – osim što će smanjiti rizik od jutarnje glavobolje, učiniće da procesi u vašem organizmu normalno funkcionišu.

2. Loš kvalitet sna

Osobe koje pate od nesanice imaju povišen rizik od jutarnje glavobolje, ali i od pada imuniteta, upalnih procesa u telu i kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici su utvrdili da postoji direktna veza između lošeg kvaliteta sna ili migrene. Ukoliko ne možete sami da rešite problem nesanice, potražite stručnu pomoć.

3. Depresivno raspoloženje i anksioznost

Negativne promene našeg mentalnog zdravlja mogu se ispoljavati i kroz fizičke simptome, a jedan od najčešćih je glavobolja. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke Medicinske Asocijacije pokazuje da depresivno raspoloženje i anksioznost mogu uzrokovati jaku jutarnju glavobolju. Takođe, ovi poremećaji u mentalnom zdravlju povezani su i sa nesanicom. Ukoliko osećate bilo kakve tegobe, važno je da razgovarate sa lekarom.

4. Hrkanje/apneja

Hrkanje ugrožava kvalitet sna, izaziva isprekidan san i stalno buđenje, a čak može negativno uticati i na zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da je hrkanje povezano i sa jutarnjom glavoboljom.

5. Škrgutanje zubima

Škrgutanje zubima se stručno naziva bruksizam i može uzrokovati glavobolju nakon buđenja. Obično je to tupa bol, lokalizovana u predelu slepočnica. Ova navika takođe može uzrokovati i oštećenje zuba. Određena ispitivanja pokazuju da škrgutanje zubima može biti povezano i sa pojačanim stresom tokom dana, pa pokušajte ovaj problem da rešite uz pomoć različitih tehnika za opuštanje, kao što su joga i meditacija,piše Glossy

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO