40 tona opasnog otpada iz BiH već danima leži na tajnoj lokaciji

Kamioni s četrdeset tona potencijalno opasnog otpada već se danima nalaze “na tajnoj lokaciji” u Hrvatskoj, nakon što su bosanskohercegovačke vlasti utvrdile da je otpad uvezen iz RH te ga vratile pošiljatelju, piše Jutarnji.hr.

U Derventi je, naime, otkriveno oko stotinu tona otpada koji se nalazio ispred sjedišta tvrtke Pramat Plast. Otkrili su ga građani koji su se šokirali vidjevši da je riječ o medicinskom otpadu, među kojim je bilo i upotrijebljenih igala i injekcija. Inspekcijom je utvrđeno da je tvrtka otpad uvezla iz Hrvatske, a posrednik u poslu bila je varaždinska tvrtka Tipos Resurs, koja je u pratećoj dokumentaciji navela da je riječ o otpadu od ostataka plastične ambalaže.
Prodala ga je za 10 eura po toni, odnosno za oko tisuću eura. Ispostavilo se da je bosanska tvrtka imala odborenje za uvoz otpada, no samo neopasnog, dok se medicinski otpad ubraja u opasni otpad. Stoga je Ekološka inspekcija Republike Srpske donijela zaključak kojim je naložen povrat u Hrvatsku. Kamioni s oko četrdeset tona otpada vraćeni su prije tri dana u našu zemlju, no gdje se sada nalaze u Ministarstvuzaštite okoliša nisu nam htjeli reći. – Nemam ovlasti davati vam takve informacije – rekla nam je glasnogovornica Dijana Sušac, koja nije htjela otkriti ni o koliko je kamiona riječ.
Situacija je doista neobična jer se podaci hrvatskih i bosanskohercegovačkih inspekcijskih službi nimalo ne slažu. Tako u BiH tvrde da je otpad vraćen jer je riječ o opasnom, medicinskom otpadu za koje tvrtka nije imala odobrenje za uvoz. U našem ministarstvu kažu, pak, kako je riječ o neopasnom, miješanom smeću s klasifikacijskom šifrom 190203 (izmiješani otpad sastavljen samo od neopasnog otpada). Zašto je onda uopće vraćeno u RH? Glasnogovornica Sušac tvrdi da tvrtka koja ga je uvezla uopće nema odobrenje za uvoz otpada, dok bosanske vlasti tvrde da tvrtka ima to odobrenje te je ove godine uvezla više od tristo tona. Što je zapravo istina zasad nikom nije jasno, navodi Jutarnji.hr.
Direktor tvrtke Tipus Resurs Josip Šincek jučer nije odgovarao na naše pozive pa nismo uspjeli doznati što se doista nalazi u spornim kamionima. S obzirom na to da je u BiH otišlo stotinu tona, a vratilo nam se samo četrdeset tona, nije jasno gdje je završio ostatak od šezdeset tona smeća. U Ministarstvu su prilično ljuti zbog ponašanja bosanskih institucija jer je praksa, doznajemo, da se otpad izvozniku vrati u roku od trideset dana, a tamošnje inspekcije kamione s otpadom promptno su poslale u RH, bez ikakvog dogovora. Stoga su sporni kamioni iznenadili i carinike, zbog čega naše službe sada pokušavaju spriječiti dolazak ostatka smeća.
– U dogovoru s Inspekcijom zaštite okoliša RH, carinske službe na svim graničnim prijelazima dobile su upute o pojačanom nadzoru i sprečavanju ulaska otpada u RH – rekla je za Jutarnji.hr glasnogovornica Sušac.
(Davor Pongračić/CROPIX)

Možda vam se svidi

Comments are closed.