25 građana Kaknja dobilo donaciju u iznosu od 800 KM, Kakanj se nada novim sredstvima sa viših nivoa vlasti

U prostorijama Crvenog križa općine Kakanj 23. septembra 2014. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o novčanoj donaciji za stanovnike koji su prilikom majskih poplava pretrpjeli štete na stambenim objektima. Radi se o sredstvima Crvenog križa Federacije BiH u iznosu od 20.000 KM koja su namijenjena za obnovu i sanaciju stambenih jedinica u našoj općini. Ovo je prva veća donacija koja je pristigla u Crveni križ općine Kakanj.

Crveni križ Federacije BiH je prilikom transferiranja sredstava odredio i kriterije koji su se primjenjivali prilikom izbora korisnika, a to su sljedeće kategorije stanovništva: nezaposlena lica bez ikakavih prihoda, korisnici nekog od oblika socijalne zaštite, osobe sa invaliditetom u čijem domaćinstvu nema drugih radno sposobnih članova domaćinstva, zaposleni na tzv.čekanju i bez redovnih plaća, domaćinstva koja čine samo malodobne osobe ili samo stare osobe i sl.

Svi korisnici, ukupno njih 25, koji su potpisali ugovore, dobili su po 800 KM. Ova sredstva su namjenska i mogu se koristiti za sanaciju i obnovu stambenih jedinica, a korisnicima je data mogućnost da sami odrede prioritete.

Senad Bajramović
Senad Bajramović

Svjesni smo činjenice da ova sredstva nisu dovoljna, ali Kakanj se nada da će biti još novih sredstva sa viših nivoa vlasti.

Podsjećamo, osim ove donacije, Crveni križ Kakanj je zbrinuo i Adema Omerhodžića sa Sebinja kojem je, nakon što mu je usljed klizišta uništena kuća, kupljena druga kuća na Sebinju sredstvima donatora – firme IBE Slovenija.

Po 800 KM pomoći dobili su:

1. Alajbegović Refik-Donji Kakanj
2. Alajbegović Redžib-Donji Kakanj
3. Arnaut Fehim-Hausovići
4. Arnaut Nihada- Hausovići
5. Aždajić Augustin- Kraljeva Sutjeska
6. Bajramović Senad- Povezice
7. Bečak Bejazin-Sopotnica
8. Begunić Alija-Zagrađe
9. Čajo Namir-Brnj
10. Čeliković Asim-Tršće
11. Delić Fadila- Doboj
12. Duraković Sadik- Turalići
13. Gačić Fahrudin- Povezice
14. Hajdarević Medžida- Doboj
15. Hadžić Nermina-Doboj
16. Fojnica Besima- Povezice
17. Jašarspahić Aiša-Povezice
18. Mehinović Fata- Lipnica
19. Marković Anđa-Gornji Banjevac
20. Medara Rasim- Doboj
21. Omerović Enver-Varda
22. Piljug Muharem- Varalići
23. Rojo Šida- Nažbilj
24. Škorić Zubejda- Kakanj II
25. Tursum Sadika- Hausovići.

Akcentiramo činjenicu da je bilo teško izboriti se za ova sredstva od Crvenog križa Federacije BiH jer se Kakanj, što je opće poznata činjenica, kod viših nivoa vlasti zaobilazi pri raspodjeli sredstava i stavlja u drugi plan.

Podsjetimo, u situaciji kada veliki broj kakanjskih porodica koje su ostale bez domova zbog prirodne nesreće odbrojava dane do zime i sa čežnjom iščekuje pomoć za izgradnju kuća,  iz Federalnog fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće Kaknju su dodijeljena skromna , simbolična i apsolutno nedostatna sredstva za izgradnju i obnovu uništenih i oštećenih kuća. Od ovih sredstava nije moguće izgraditi ni tri kuće, a u Kaknju je prirodnom nesrećom uništeno 35 stambenih objekata, a još 10 objekata se nalazi u zoni klizišta što znači da stanari ovih kuća trebaju nove domove.

Možda vam se svidi

Comments are closed.