20 godina tražio biološku majku: Bili su udaljeni samo nekoliko metara, znao je samo ime

Bendžamin Hulberg iz Jute, zamjenski učitelj u srednjoj školi od djetinjstva je znao da je usvojen. Godinama je pokušavao da pronađe svoju biološku majku i oca, a nikada mu to nije polazilo za rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve što je znao o biološkim roditeljima je da mu se majka zove Holi, ali koliko god da se trudio pravu informaciju nikada nije dobio.

 • Razgovor s roditeljima o Holi je uvijek bio pozitivan. Moji roditelji su ili izražavali zahvalnost Holi ili sam ja pričao o tome kako sam joj ja zahvalan i kako je želim jednog dana upoznati – rekao je 21-godišnjak.

Sa druge strane njegova majka Holi imala je urezano u sjećanju da je svog sina dala na usvajanje prije 20 godina. Htela je da ga potraži, ali se plašila reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • Uvijek mislim na njega. Još više tokom praznika i za njegov rođendan. To je bura emocija – rekla je njegova biološka mama Holi Širer (38).

Hajmo unazad dvije decenije

Bendžamina je Holi rodila kao tinejdžerka i budući da nije mogla da brine o njemu, dala ga je na usvajanje. Prve tri godine neprestano je pratila kako njen sin raste u pravog dječaka, a onda se agencija putem koje je usvojen zauvijek zatvorila.

Holi je poslije 18 godina odlučila da ga pronađe, našla je fotografiju, ali nije skupila hrabrost da stane pred njega. Šta da mu kaže? Koji je razlog što je nije bilo 18 godina.

 • Imao je 18 godina kada sam ga našla i jako sam oklijevala. Toliko toga mu se događalo u životu. Zadnje što sam željela je stvoriti mu problem. Tako da sam samo gledala iz daljine – rekla je.

Dječak se osjećao ostavljenim

Naravno, ovaj potez majke Bendžamin nije mogao da zna. On je godinama s roditeljima pričao o tome kako pokušava pronaći svoju biološku mamu. Pisao je pisma, upisao se u registar usvajanja, pa čak i uradio DNK test u nadi da će doći do neke informacije o njoj.

Dan kada mu se svijet okrenuo naglavačke

Povodom 20 rođendana Holi mu je posala rođendansku čestitku na Facebook profilu, a Bendžamin nije mogao ni da pretpostavi šta se krije iza profila, odnosno ko.

 • Sjećam se tačno mjesta na kojem sam bio kada sam dobio poruku. Bio sam na poslu. Uzeo sam telefon, vidio njenu poruku i samo sam odgovorio ‘Ćao! Otkud se znamo?’ – ispričao je i dodao:
 • U odgovoru mi je objasnila ko je i tu sam ostao šokiran.

Poruka koja mu je promijenila život

Bendžamin je rekao da je ta sudbonosna poruka izazvala jaku emocionalnu reakciju kod njega, ali da je ono što je slijedilo bio pravi šok za njega.

 • Plakao sam. Sve su to bile vrlo pozitivne emocije. Ali za mene je ovo dan koji sam čekao posljednjih 20 godina svog života i shvatiti da se to konačno događa je bilo nestvarno. Bilo je puno toga za procesuirati – objasnio je.

Nakon toliko dugog čekanja, Bendžamin nije gubio vrijeme, odmah ju je pitao da se nađu, a ona je pristala.

 • Tražio je da se nađemo, i to odmah, što me je malo uznemirilo – rekla je Holi i nastavila da to ‘nije očekivala’, ali da se on odmah želio upoznati pa da su se dogovorili da se sljedećeg dana nađu na večeri u Red Robinu s obje njihove porodice.

Riješio je da se vide, ipak je čekao 20 godina.

 • Nisam htio više da čekam. Čekao sam 20 godina i to mi je bilo dovoljno – dodao je Bendžamin.

Tako su se 21. novembra 2021. Bendžamin i Holi konačno ponovo su se sreli zajedno s njihovim porodicama. Holi i njena porodica prvo su se našli s Anđelom i Brajanom Hulbergom.

 • Izgledali su isto kako sam ih se i sjećala, i to je bilo lijepo. Čekali smo i razgovarali dok nismo sjeli. Onda, otprilike pet minuta nakon što smo sjeli, pojavio se Bendžamin, prišao mi je i potapšao me po ramenu. Preplavila me je radost. Zagrlili smo se i tako ostali da sjedimo jedno pet minuta – grleći se i plačući. Nisam mogla vjerovati da se to događa – ispričala je Holi.

Sa druge strane Bendžamin se nikada nije osjetio tako nervozno.

 • Kad sam je vidio, ustala je i zagrlila me, a ja sam zaplakao. Samo sam je pogledao i pomislio: ‘Stvarna si, i tu stojiš ispred mene.’ To je bilo nevjerovatno – dodao je.

Bili su na istom radnom mjestu

Holi je medicinska sestra u bolnici “The Heart Center u St. Marku”, a nevjerovatan splet okolnosti je da Bendžamin volontira u bolničkoj jedinici neonatalne intenzivne njege.

 • Svako jutro prolazila sam kroz žensko odjeljenje da bih došla na svoje radno mjesto. Tako da sam svaki dan prolazila pored jedinice za intenzivnu njegu novorođenčadi. Parkirali smo u istoj garaži, mogli smo biti na istom spratu, nismo imali pojma da smo tako blizu – rekla je Holi.

Bendžamin je počeo da se druži i sa svojim mlađim polubratom i polusestrom. Čini se da se porodica ponovo okupila. Svake nedjelje se nalazi s Holi u njenoj kancelariji, koju također zove mama.

 • To što mogu doći do Holi, sjesti sa njom i popiti kafu prije odlaska u smjenu, je nevjerovatno – rekao je.
 • Uzbudljivo je. Postala sam dio njegovog života. Samo to što znam da imam njegov broj telefona i da ga mogu nazvati kad god poželim je čista sreća – rekla je Holi.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE