(2) Retro: "Kakanjski dani 2013" – Kultura i sport na jednom mjestu (FOTO)

I drugi dan manifestacije „Kakanjski dani“ svjedočio je velikom zanimanju kakanjske javnosti za mnogobrojne programe. Od ranih jutarnih sati su građani Kaknja i drugih bosanskohercegovačkih gradova, mogli uživati u prezentaciji organske proizvodnje, preko mnoštva različitih kulturno-sportskih aktivnosti, pa sve do koncerta Divanhane pred nekoliko stotina posjetilaca na Centralnoj pozornici

Dan organske proizvodnje

Već prije 10h, 25 štandova postavljenih na glavnoj saobraćajnici kod zgrade Općine privukli su veliki broj ljubitelja organske proizvodnje. JP Vodokom Kakanj, Bagrem Kakanj, Organska proizvodnja Herceg Novi Travnik, Kurtović Novi Travnik, Baš Bašča Breza, UG Voćar Kakanj, Šeta Mujo Višegrad, OD Birat Sarajevo i mnogi drugi izlagači iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine brojnim Kakanjcima i gostima ponudili su svoje organski proizvedeno voće, povrće, sireve, ulja, čajeve…
Među prvim posjetiteljima bio je i načelnik Nermin Mandra koji je obišao sve štandove, upoznao se pojedinačno sa svim izlagačima i raspitivao se o njihovim proizvodima.

Turnir u basketu

U 17 sati, na platou ispred Prvog solitera, održan je turnir u basketu. Učestvovalo je 9 ekipa a igralo se po sistemu 3 na 3. Za najbolje ekipe obezbijeđene su plakete, a za prvoplasiranu ekipu i novčana nagrada u vrijednosti od 100 KM.
Na otvaranju turnira se obratio i poznati bosanskohercegovački komentator Marjan Mijajlović, koji ovih dana boravi sa ekipom FACE TV-a te će ekskluzivno za prostor BiH i regije emitovati pedesetominutnu reportažu u oktobru. FACE TV je jedina televizija u BiH koji svoj kanal emituje u HD rezoluciji.

[doptg id=38]

Šahovski turnir

U 17 sati održan je i šahovski turnir na platou ispred IK banke. Visoke temperature nisu smetale ljubiteljima ovog sporta, te se prijavilo čak 26 učesnika i to različitih generacija. Takmičenje se odvijalo u 7 kola po 10 minuta po švajcarcu.
I na ovom turniru najbolji su sa sobom ponijeli plakete i novčane nagrade.

Dječiji animatori

U 17:30h na platou ispred Pošte upriličena je zabava za djecu. Likovi iz omiljenih dječijih crtića Ben Ten, Jagodica Bobica i Nodi družili su se sa najmlađim Kakanjcima. Puno plesa, pjesme, smijeha i igara sve prolaznike zaustavilo je bar nakratko. Fantastičan dječiji program mnoge od nas je, usudićemo se reći, vratilo u bezbrižne dane djetinjstva.

Bosanska podvala u prepunoj Maloj Sali Doma kulture
Večeras su mladi glumački talenti iz Kaknja pred prepunom Malom salom Doma kulture izveli šaljivu predstavu pod nazivom “Bosanska podvala” koja na najbolji način opisuje starisnke bosanskohercegovačke običaje koji polahko padaju u zaborav te išćezavaju iz svakodnevnice. Režiser predstave je Mirza Mušija, a posebnu draž je dao i nama dragi gost, autor “Bosanske podvale” glumac Edin Dino DrljevićKakanjski glumci su imali čast da ih pored načelnika općine gospodina Nermina Mandre i policijskog komesara Fahrudina Bečirovića, pogleda i načelnik turskog grada Aliaga gospodin Kemal Baysak. Nakon odigrane predstave, delegacija na čelu sa direktorom JU za kulturu i obrazovanje Kakanj g-dinom Izetom Fejzovićem je obišla Dom kulture koji je u fazi rekonstrukcije.
Muzičko-poetska večer u Evergreen

U 20 h je večeras ispred Gradske biblioteke u Kaknju održan koncert ” Muzičko- poetska veče uz Evergreen.“

U muzici Evergreen predstavlja grupu mladih talenata koja opjevava vječne numere muzičkih legendi kao sto su Elvis Presley, Frank Sinatra, te spriječava njihov zaborav i omogućava im da žive.
Večeras smo počašćeni prekrasnim glasom naše Kakanjke Vesne Tomičić koja je otpjevala nekoliko numera, zatim i mlade Emine Bajtarević. Ugodnom ambijentu doprinjele su note koje je izvodio profesor Armen Škobalj za klavirom, te Merima Ibranović i Adna Čeho-Dinar koje su recitovale najljepše poetske stihove.

“Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.”
Sigurni smo kako će naš grad i u nastavku programa pokazati kako bosanska tradicija nije izumrla te se pokazati u najljepšem svjetlu narednih dana u kojima nas očekuje mnogo zanimljivih i poučnih sadržaja.

Koncert grupe “Dvanhana”
Večeras je u sklopu Kakanjskih dana sa početkom u 21h na Centralnoj pozornici pred više od 300 prisutnih, poznata grupa ,,Divanhana” izvela jedinstven koncert tradicionalne muzike ovog prostora.
Poznata grupa koja njeguje stare bosanskohercegovačke sevdalinke večeras je sve kakanjce počastila i oduševila izvedbom nekih od najpoznatijih izvornih sevdalinki iz Bosne i Hercegovine i susjednih nam zemalja.

Zanimljivi i bogati aranžman je oduševio i ostavio bez daha sve prisutne. Zadovoljstvo i sreća na licima onih koji su večeras uživali u pjesmi ,,Divanhane” bit će zapamčeni. Stariji su se prisjetili dana iz svoje mladosti i ašikovanja uz iste sevdalinke koje su čuli večeras, a mlađa publika je još jednom dokazala kako mladi u Kaknju znaju i njeguju tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.