10 razloga zašto biste trebali razmisliti o odustajanju od kafe!

Kao i svaka druga namirnica, i kafa ima svojih i dobrih i loših strana.

Ako ste skloni pretjeranoj konzumaciji kafe, mogli biste zbog ovih 10 razloga razmisliti o smanjenu unosa kofeina ili, pak, o potpunom prestanku konzumacije.

Pored mirisa koji malo koga ne očarava i energije koja vam je zagarantovana, teško je misliti o kafi kao o nečemu što vam potencijalno škodi. U svijetu u kojem živimo i u kojem gotovo nema više ničega opuštajućega i nestresnoga, i prečesto ćemo san zamijeniti kafom. Međutim, nakon nekoga vremena vaše će vam tijelo početi slati zakašnjele reakcije na takav način života.

Zašto odustati od kafe?

1. Kofein u kafi povećava nivo katekolamina, koji potiču visok krvni pritisak.

2. Navikavanjem na kofein smanjuje se osjetljivost na insulin što otežava vašim ćelijama da pravilno reaguj na šećer u krvi.

3. Nefiltrirana kafa ima najveći udio korisnih antioksidansa, ali u istom trenutku dovodi i najviše diterpena u vaš organizam koji su povezani s povećanim nivoom triglicerida, kao i LDL i VLDL holesterola.

4. Blagotvorna hlorogenična kiselina koja može odložiti apsorpciju glukoze u crijeva takođe može i povećati nivo homocisteina koje zapravo mogu predvidjeti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5. Kafa može biti uzrok žgaravice i ostalih želučanih smetnji.

6. Zavisnost je često problem kod kafopija, jer im postane teško osloniti se na prirodni izvor energije koji im tijelo daje. Pitate li bilo kojeg ljubitelja kafe, reći će vam da im je apsolutno nemoguće zamisliti početi dan bez šoljice ovoga napitka.

7. Zavisnost o kafi često podstiče i druge nezdrave navike – cigarete, pretjerana konzumacija slatkoga… Tako kafa s vremenom postane više kaloričan obrok nego napitak.

8. Kofein remeti pravilan san što može voditi do povećanog nivoa anksioznosti i depresije.

9. Kod strastvenih konzumenata kafe zabilježeno je povećano lučenje vrlo važnih materija kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, a takav disbalans u vašem organizmu može dovesti do brojnih komplikacija.

10. Kafa šteti vašoj zubnoj caklini. Osim zdravstvenih razloga, evo i jedan više estetski. Za ljepši osmijeh trebali biste razmisliti o odustajanju od kafe.

Možda vam se svidi

avatar