(1) Retro: "Kakanjski dani 2013" – Svečano otvaranje (FOTO)

Defileom kulturno umjetničkih društava koji je krenuo od Trga Kemala Baysaka do Centralne pozornice, te svečanim otvaranjem ”Kaknjskih dana” u 18 :00h, Kakanj je postao svjedokom njegovanja kulture i tradicije Bosne i Hercegovine.

Svečanom otvorenju u 18:00h na Centralnoj pozornici ispred III solitera prisustvovao je velikibroj građana Kaknja, dužnosnika općine te kaknjskih prijatelja iz Turske i općine Aliaga. Prisutnima se obratio načelnik Kaknja gosp. Nermin Mandra te svim prisutnim poželio dobrodošlicu i zahvalio im se na dolasku u tako velikom broju. Napomenuo je da će se u Kaknju ovih dana njegovati bogatstvo različitih kultura kako našeg grada tako i naše države.

Program kulturno-umjetničkih društava iz Kaknja i Aliage
Svečano otvaranje je upotpunila smotra folklora kojom su svi prisutni bili oduševljeni. KUD ,,Dikan” je ,,Igrama iz Kaknja i okoline” otvorio smotru folklora a vjerno su ih pratili i ostali gosti koji su kakanjce počastili izvrsnim igrama. Bošnjačka zajednica kulture ,,Preporod” Teslić su kakanjcima dočarali ,, Igre iz Sandžaka”, Ansambl narodnih pjesama Kakanj je izveo ,, Bošnjače igre”, Gradski folklorni ansambl Bugojno je odigrao ” Splet igara iz Makedonije”, Hrvatska folklorna skupina Bobovac – Čatići su prisutne počastili ” Igrama iz Kraljeve Sutjeske”, dok je KUD ,, Daire” iz Sarajeva izveo performans ,, Svadba” a Turka folklorna grupa Aliaga je izvela tačku pod nazivom ,, Zejpek”.
Nakon toga, gospodin Kemal Baysak je uručio zahvalnice organizatorima manifestacije, načelniku Nerminu Mandri, predsjedavajućem općinskog vijeća Slavenu Katičiću te Fuadu Hadžiću predsjedniku KUD „Dikan“.

[doptg id=37]

Kakanj zvanično dobio Trg Kemala Baysaka
U 20:30h ispred Sahat kule svečano je otvoren trg Kemala Baysaka koji je svojevrsna zahvalnica ovom vijernom prijatelju Kaknja i njegovih građana. Vidno uzbuđen i dirnut ovim velikim činom gosp. Baysak je izrekao veliku zahvalnost općinskom vijeću Kakanj te svim građanima koji ga u Kaknju uvijek dočekaju objeručke. Iskazao je da mu je velika čast što je jedan trg dobio njegovo ime a posebno zbog toga što se taj trg nalazi upravo u Kaknju. Napomenuo je da je ovo jedan od najvažnijih dana u njegovom životu te kako, iako je stari političar, riječi zahvale su mu večeras nedostajale.

Koncert Kamernog orkestra iz Zenice na centralnoj pozornici.
Koncert Kamernog orkestra Zenica koji su, sjetit ćemo se, prošle godine nastupali u kakanjskom srušenom Domu kulture pod vedrim nebom, je napomenuo i podsjetio kako građane Kaknja tako i posjetioce iz drugih gradova kako izgleda muzika u izvornom i čistom obliku. Prisutni su bili počašćeni prelijepim zvucima nekih od najpoznatijih kompozicija, te izvedbom velikih umjetnika Kaknja i Zenice. Članovi UG Civilizacija iz Kaknja su se potrudili da prisutnima ovu noć učine iznimno ugodnom uz muziku koju nemamo često puta slušati uživo.

Uranela Agić Burina je uz interpretiranje stihova naše sugrađanke Faize Haračić Helja ostavila bez teksta sve posjetioce. Prijatelj našeg grada Haris Burina je izveo monolog o Bosancima iz izabranih dijela Meše Selimovića. Naša sugrađanka koja Kakanj dostojno predstavlja i na svjetskim takmičenjima Melika Buza je posjetioce počastila svojim umijećem sviranja klavira, dok su naši sugrađani Vesna Tomičić, Martina Jozinović te veliki operski pjevač Ivica Šarić pjesmom probudili sjećanja na neke stare i bolje dane.

Kakanj je večeras bio centar kulture, bogatstva tradicije Bosne i Hercegovine te mjesto gdje su prikazane sve ljepote nače predivne domovine. Sljedeći dani će dokazati da u Bosni još uvijek ima ono nešto, a mi, građani, svojom gostoprimljivošću otvorimo vrata našeg Kaknja i sljedećih dana.

Kakanj-x/Ilma Neimarlija / foto: Mahir Omerović i Emerin Ahmetašević

Možda vam se svidi

Comments are closed.