Zvizdić: Do kraja godine odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon današnje sjednice kazao je da je usklađen status sudskih policijskih službenika sa ostalim policijskim službenicima. Naveo je i da se radi na pripremi odgovora na dodatnih 650 pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

– Ostala je preporuka da to pokušamo raditi što je moguće prije. Vi ste svjedoci da je za izborno vrijeme teško bilo očekivati puni angažman velikog broja službenika koji rade na pripremi odgovora. Posao se obavlja u redovnoj dinamici i ide u pozitivnom pravcu. Od 655 pitanja u ovom trenutku je završeno i odaslano dalje prema Sekretarijatu više od 95 pripremljenih odgovora. Oko 15 odgovora nisu riješeni unutar radnih grupa i biće riješeni – kazao je Zvizdić dodavši da bi odgovori trebali biti završeni do kraja godine.

Govoreći o migrantskoj krizi, Zvizdić je naveo da je u BiH u ovoj godini ušlo oko 20.000 migranata, 19.866 je ušlo u BiH sa namjerom da podnese azil zbog čega ih moramo prihvatiti.

– Od tih 19.986, zahtjev je podnijelo samo 1.315 migranata. Angažovanjem naše Granične policije spriječili smo ulazak za više od 14.000 migranata u BiH. Dio policijskih snaga je u septembru zbog izbora bio povučen sa granice i imali smo povećan priliv migranata. Policajce smo vratili na dio granice sa Srbijom i značajno je smanjen priliv migranata – kazao je Zvizdić.

Na pitanje o mogućim koalicijama i partnerima Stranke demokratske akcije SDA Zvizdić je kazao da pozivaju na partnerski odnos sve snage koje su u svojim programskim ciljevima proevropski orijentisane, garantuje dalju provedbu ekonomskih reformi i dalji put ka EU.

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar