Žuti prsluci protestuju 19. vikend, očekuje se konačni obračun s policijom

Konačni obračun između policije i prosvjednika očekuje se danas u Francuskoj, a pristaše pokreta Žutih prsluka pozivaju na proteste dok se vlada premijera Emmanuela Macrona priprema za suzbijanje nasilnih protesta nakon prošlosedmičnih nemira.

Vlasti su zabranile proteste na pariškom Champs-Elyseesu i okolici, poprištu nasilja i pljački prošle sedmice, kao i u ključnim gradskim područjima Toulousea, Marseiilea i Nice.

Vlada, koja je rekla da će ove sedmice biti odlučujući, naredila je policiji da onemogući svaki skup na zabranjenim područjima.

19. vikend protesti

Ministri su pojačali retoriku, opetovano nazivajući one koje su učestvovali u protestima na Champs-Elyseesu “kršiocima zakona” a ne demonstrantima.

Vojska je pozvana da čuva vladine zgrade kako bi policija i sigurnosne snage bile slobodne za suzbijanje nereda, a demonstranti su tu mjeru osudili kao opasnu, prenosi Index.

Ovo će biti 19. vikend potesta žutih prsluka koji je bio uglavnom miroljubiv u manjim gradovima, no u više navrata je prerastao u sukobe sa sigurnosnim snagama u Parizu i drugim gradovima.

Možda vam se svidi

Leave A Reply