ZUMBA: Zaplešimo !

0

Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj i Plesna škola „Zumba“ organizuju upis na program Zumba Fitness za žene i djevoke, koji će se održavati u Domu kulture Kakanj. Upis je u četvrtkom od 20:00h, kada je i termin treninga. Kako bismo pobliže upoznali naše Kakanjce i Kakanjke, razgovarali smo sa trenerima Zumba fitness programa Dino Hasanbegović Ermom Dautović i Dinom Hasanbegović.

Šta je to ZUMBA FITNESS PROGRAM?

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Zumba je trening, koji se maskirao u zabavu i ples. Uz efikasne aerobik vježbe koje prate ritam inspirisan latino muzikom, pleše nekoliko miliona ljudi širom svijeta. Zumba zahtijeva da budete u stalnom pokretu i kada se jednom ”zarazite”, postat ćete zavisni od zumbe. Uz neprestano kretanje na treningu izvajat ćete tijelo i sagorjeti kalorije. Zumba je program i za žene i djevojke i muškarce, često se kaže od 7 do 77 godina, dakle ne postoji granica za starosnu dob, zumba je za sve one koji imaju ili nemaju iskustvo u plesu, a za sve one koji su ”ukočeni” zumba će srušiti barijere.

zumba kakanj-x3

Kakvo djelovanje ima trening?

Aerobne vježbe pokreću velike mišiće u tijelu, a rezultat toga je pravilan protok krvi i kiseonika u tijelu. To je intervalni trening na kojem se vrši smjena naizmjeničnih ritmova plesa kao što su salsa, hip-hop, cha-cha-cha, pa čak i trbušni ples, koji savršeno oblikuju tijelo. Zumba stavlja poseban akcenat na mišiće abdomena, leđa, zadnjice i nogu. Posebno je važno što ima utjecaja na mišiće kičme i time poboljšava stabilnost, držanje, te ukupnu aerobnu kondiciju.

Od čega se sastoji jedan čas ZUMBA FITNESSA?

Koristimo model časa u trajanju od sat vremena, koji je organizovan na sljedeći način:

Čas počinjemo zagrijavanjem, razgibavanjem, te vježbama snage (trbušnjaci, vježbe za leđa, zadnjicu i noge) 15 minuta, zatim zumba basic koraci (merenque, salsa) nakon kojih se prelazi u različite ritmove cumbie, reggaetona, jer za svaku pjesmu koristimo različitu vrstu plesa.

zumba kakanj-x4

Time naizmjenično podižemo i spuštamo intenzitet treninga, a različitim plesnim koracima opterećujemo određene mišićne skupine. Imate osjećaj kao da ste na dobroj zabavi, te često i zaboravite da ste tu došli da sagorite kalorije.

Nakon glavnog dijela, radimo vježbe istezanja, koje su jednako bitne kao i sam trening, jer istezanjem smanjujemo rizik od povreda ligamenata, tetiva i mišića. Ove vježbe često bivaju zanemarene iako je njihova važnost nemjerljiva, također poboljšavaju cirkulaciju, reduciraju stres i štetne produkte iz krvi.

Kome se preporučuje ZUMBA FITNESS?

Svima onima koji su se zapustili, ulijenili, onima koji uživaju u plesu ili žele naučiti da plešu, onima koji žele pokrenuti svoje tijelo, onima koji nisu našli dovoljno motivacije da samo treniraju kući. Onima kojima je genetika i ljubav prema hrani se odrazili na figuru. Zamijenite pogrešan način mršanja- izgladnjivanje, plesom.

zumba kakanj-x 1

Šta ponijeti na trening?

Tokom treninga, radi jačine vježbi ćete se sigurno znojiti, te vam preporučujemo pamučnu majicu, trenerku, čiste i što mekše patike, peškir i flašicu vode, te dobru volju, a pozitivnu energiju prepustite nama.

Svi zainteresovani od 5 godina i stariji mogu se prijaviti na brojeve telefona: 032/553-127 i 032/553-983. Nastava će se odvijati u dvije grupe, prva grupa za djecu do 14 godina i druga grupa za odrasle.

kakanj-x.com