Zukić i drugi: Djeca uposlenika imaju prednost pri zapošljavanju u Elektroprivredi

Prema dijelu iskaza pročitanog na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kazao je istražiteljima da je njegova veza bio načelnik Trnova Ibro Berilo, koji je razgovarao sa Esedom Džananovićem i “sredio” potvrdu o radnom iskustvu, piše Birn.

Amra Leventa je rekla da se u “Elektrodistribuciju” zaposlila nakon što joj dva puta nisu produženi ugovori u privatnim firmama kada je zatrudnila. Njene prijave za posao u “Elektroprivredi” predavao je muž, koji radi u Vladi Federacije BiH, kazala je Leventa i dodala da ne poznaje Džananovića i da s njim nije razgovarala o zapošljavanju.

– Prvi put ga vidim, kao i sve ostale – izjavila je Leventa i dodala da i njen brat radi u “Elektroprivredi”.

Svjedok Tužilaštva Ajdin Hamza rekao je da Džananovića poznaje “desetak” godina.

– Preporukom sam došao kod gospodina da mu popravim bojler – kazao je Hamza i na pitanja tužiteljice Bojane Jolović odgovorio je da je dva puta sa Džananovićem razgovarao o zapošljavanju u “Elektroprivredi”.

– Prvi put sam ga zvao, a drugi put smo se sreli – rekao je Hamza.

Hamza je kazao da je u “Elektrodistribuciji” radio kao pripravnik šest mjeseci, nakon čega je bio na birou manje od godinu dana, kada je ponovo počeo raditi u ovoj firmi kao elektromonter.

Na pitanja tužiteljice, Hamza je rekao da je njegovu prijavu za posao predao otac i da su ga iz “Elektrodistribucije” zvali jer prijava nije bila potpisana.

– Ispade da je nepotpisana bila. Neko iz ‘Elektrodistribucije’ je potpisao za mene – kazao je Hamza.

Tužiteljice Jolović i Nermina Kulenović su tokom ispitivanja rekle da se izjave koje su svjedoci dali tokom istrage ne slažu sa izjavama na sudu. Kod Hamze se nisu slagali datumi i spisak dokumentacije koju je predavao.

– Nije baš ovako kao u zapisniku – izjavio je Hamza.

Zijad Durmo je rekao da je na njega i Hamzu vršen pritisak prilikom ispitivanja tužilaca.

– Veliki pritisak je vršen na nas. Momak koji nas je ispitivao prijetio je da ćemo ostati zatvoreni. Unosio mi se u facu – kazao je Durmo, koji se nije mogao sjetiti imena istražitelja.

On je dodao da ga niko nije natjerao da potpiše zapisnik o saslušanju, ali da je “bio preplašen i nije znao šta potpisuje”.

Tužiteljica Kulenović pročitala je dio Durminog iskaza Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

– Moja veza je bio načelnik Ibro Berilo. Zvao sam ga da mi pomogne. Bio je moj direktor. Razgovarali smo i rekao je da će razgovarati sa Džananovićem i da će uraditi sve da me zaposli u ‘Elektrodistribuciji – dio je izjave svjedoka koji je pročitala tužiteljica Kulenović.

Ona je pročitala još jedan dio iskaza, u kojem se navodi kako je Durmo kazao da u “BS Telecomu” nije volontirao i da je tu potvrdu “sredio” uz pomoć Berila, koji je bio direktor škole u vrijeme kada je Durmo volontirao u Sedmoj osnovnoj školi u sarajevskom naselju Blažuj.

– Nazvao sam Berila i rekao da imam problem jer nisam radio kao elektromonter. Berilo je rekao da će mi srediti – dio je Durmine izjave.

Sutkinja Tanja Curović zabranila je tužiteljicama da Durmu ispituju o razlikama u iskazima o radnom iskustvu u firmi “BS Telecom Solutions” jer bi na taj način sebe mogao izložiti krivičnoj odgovornosti.

Svjedok je na današnjem suđenju izjavio da nije razgovarao s Berilom i da je “to možda otac radio”. Otac u “Elektroprivredi” radi duže od 20 godina, kazao je svjedok i dodao da “svi znaju” procedure zapošljavanja u “Elektroprivredi” i da “djeca uposlenika imaju prednost pri zapošljavanju”.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. organizovali grupu, kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su bile spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga je, prema optužnici Tužilaštva, koristeći svoj uticaj preko Džananovića, Zukić realizovao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Suđenje se nastavlja 23. aprila.

Možda vam se svidi

Leave A Reply