Žrtava možda i 60, slijepi putnici živi izgorjeli!?

Zbiljski broj žrtava požara na talijanskom trajektu Norman Atlantic u nedjelju sve je neizvjesniji, jer se sve neizvjesnijim pokazuje broj zaista ukrcanih osoba. Odbijajući zbir mrtvih (10) i spašenih (427) od 478 (422 putnika na popisu i 56 članova posade) proizlazi da manjka još 41 osoba, pa bi toliko moralo biti nestalih – najmanje. Čini se realnim da je u požaru i brodolomu poginulo 45-60 osoba.

Naime, među spašenima koji su iskrcani u Bariju svaki sat se otkriva sve više slijepih putnika, ilegalnih imigranata, koje su vozači kamiona (vjerovatno za novac) prokrijumčarili u brod. Prije ukrcaja u trajekt oni se podvlače pod kamion, na isti način s trajekta silaze, a za plovidbe ispužu, čim mornari učvrste vozila i napuste garaže.

atlantic

Ipak, neki slijepi putnici, bjegunci iz nesretnog Afganistana, koji su se iz goruće garaže probili na palubu i skočili u more pa su ih izvadili s jednog od ribarskih brodova koji su priskočili u pomoć, tvrde da je veliki broj slijepih putnika ostao u garaži, te su sigurno živi izgorjeli.

Štoviše, javlja se hipoteza da su neki među njima u garaži palili vatru da se zagriju, pa im se plamen oteo nadzoru i izazvao požar, zahvativši maslinovo ulje koje su prevozili neki od kamiona. Stručnjaci kao ipak vjerojatniju hipotezu pretpostavljaju da se ulje zapalilo pri trenju kamiona koji su se pomicali u garaži za oluje u kojoj se trajekt našao. Već smo izračunali da su u garaži bila 22 vozila više od maksimalnog broja za koji je trajekt bio registriran.

Tako se pojavila i špekulacija da su neki među njima u garaži palili vatru da se zagriju, pa im se plamen oteo kontroli i izazvao požar, zahvativši maslinovo ulje koje su prevozili neki od kamiona.

Sud u Anconi otvorio je istragu protiv kapetana Giacomazzija, zapovjednika koji je zadnji napustio brod, te brodovlasnika Visintina, zbog nehotično izazvanog brodoloma i nehotično izazvane masovne pogibije.

 

Kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.