Znate li šta znači vaše ime i kakvo je njegovo porijeklo: Nalazi li se Vaše ime na ovom popisu…

Kada se rodi dijete vrlo je važno dati mu lijepo ime koje će nositi tokom svog života. Trudimo se da ime za novorođenče bude lijepo. Ponekad roditelji daju ime i po nekome iz familije ko više nije među živima kako bi se zadržala lijepa uspomena na drage ljude koji su nas napustili.

O načinu izbora imena, možda neki drugi put, a danas se isključivo bavimo zanimljivim i lijepim imenima te značenjem tih imena. I sami korijeni imena su zanimljivi pa vjerujemo da će vam biti interesantno.

Nalazi li se vaše ime među ovim imenima…?

Ime Arsen (Arsenije, Arsenij) je grčkog porijekla i ima značenje: “muževan”, “snažan”.

Ajna je skraćena verzija imena Ajnija. Na arapskom jeziku ima značenje: “prava”, “nepatvorena” ili “izvorna”.

Muško ime Jasmin je perzijskog porijekla i označava vrstu cvijeta. Ženska verzija: Jasmina. U svijetu je ovo ime poznatije kao žensko.

Ante (Antun, Anton, Antonije, Anthony, Antonio) je ime latinskog porijekla i ima značenje: “prvi”, “prednji u boju”. Ovo je relativno često ime u Hrvatskoj.

Ime Meliha je arapskog porijekla i znači “ljepotica” ili “ljupka”. Ovo ime se koristi relativno često u Turskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.

Mihajlo (Mihailo, Mihael) je ime hebrejskog porijekla nastalo od pitanja (mi kəmo ʔelohim) ili “tko je kao Bog?”. Michael je također, prema Bibliji, jedan od arhanđela.

Sinan je ime arapskog porijekla i ima značenje: “koplje”, “željezni šiljak na koplju”. Koristi se u mnogim islamskim zemljama.

Ime Daria (ili Darija) se pojavljuje u mnogim jezicima kao što je latinski, grčki, španjolski i perzijski. Na perzijskom jeziku Daria znači: “bogata”, “ona koja podržava dobre”. U današnjem perzijskom jeziku Daria može također značiti i “more”.

Aleksandar je ime grčkog porijekla i ima značenje: “zaštitnik naroda”, “branitelj ljudi”. Koriste se razne varijante ovog imena: Aco, Aleksa, Aleksej, Lesandro, Sandro (iz talijanskog), Saša (iz ruskog)… Jedan od najpoznatijih nosioca ovog imena je bio makedonski car Aleksandar Veliki.

Značenje imena Onur na turskom jeziku je “čast”. Ovo ime trenutno ne ulazi među prvih 1.000 najkorištenijih u Bosni i Hercegovini, ali je jedno jako lijepo ime s lijepim značenjem.

Elena je skraćena varijanta imena Helena koje dolazi iz grčkog jezika i ima značenje: “baklja”.

Značenje ženskog imena Delila na arapskom jeziku je: “znak”, “oznaka” ili “vodič”. Na hebrejskom jeziku je značenje: “odbijena u ljubavi” i “zavodljiva”. Koristi se i varijanta: Dalila.

Ime Hamza je arapskog porijekla i znači: “lav”.

Mineta je ime arapskog porijekla i ima značenje: “velikodušna”, “milostiva”.

Ime Ivan je hebrejskog porijekla i ima značenje: “Bog je milostiv”. Postoji mnogo verzija ovog imena u različitim jezicima (John, Johannes, Jan, Juan). Ivan je najpopularnije muško ime u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Ime Sulejman na arapskom jeziku ima značenje: “mir”. Jedan od Božjih poslanika zvao se Sulejman a.s. Ovo je jedno od popularnijih imena u islamskom svijetu.

Ime Eva je hebrejskog porijekla i ima značenje “život”. Ujedno i prva žena na svijetu po Bibliji. Kod muslimana je riječ o Havi.

Marijan (Marian, Marjan, Marin) je ime latinskog porijekla i znači “zvijezda mora”.

Samira potječe iz arapskog jezika i ima značenje: “sabesjednica”, “pripovjedačica”.

Nikola je ime grčkog porijekla nastalo od riječi nichos (pobjeda) i laos (narod), dakle “narodni pobjednik”. Ovo je jedno od najčešćih muških imena među Hrvatima i Srbima.

Dženeta. Značenje ovog imena je prilično očito muslimanima. Izvedeno je iz Dženet što na perzijskom jeziku znači: “raj”, “bašta”, “rajski vrt”.

Ime Edita (Edith) dolazi iz staroengleskog jezika od riječi ead (bogatstvo, blagoslov) i gyð (rat). Dakle, značenje ovog imena bi trebalo biti “blagoslovljena u ratu”.

Mladen je relativno popularno ime u Hrvatskoj i Srbiji, a dolazi od pridjeva “mlad”.

Ime Suzana na hebrejskom i perzijskom znači: “ljiljan”.

Muško ime Esad je arapskog porijekla i znači: “veoma sretni”, “srećko”.

Ime Sara je hebrejskog porijekla i ima značenje: “princeza”. Ovo ime nose pripadnice sve tri velike religije i popularno je u mnogim zemljama svijeta.

Amina je ime arapskog porijekla i znači: “vjerna”, “poštena”, “pouzdana” i “sigurna”. Ovo je jako često ime među muslimanima zbog činjenice da je majka poslanika Muhameda a.s. nosila ime Amina.

Igor je rusko ime porijeklom od starih sjevernih naroda koji su živjeli na prostoru današnje Skandinavije. Značenje je: “ratnik Inga”.

Ismet je ime arapskog porijekla i znači: “nevin”, “od grijeha sačuvan”.

Značenje imena Snježana dolazi od korjena “snježiti”. Ovo ime je relativno popularno u Hrvatskoj i u Srbiji (također u varijanti “Snežana”).

Senad je kratka i češće korištena verzija imena Senadin koje znači: “sjaj, veličina vjere”.

Ime Emil (Emilio, Emilijan) je latinskog porijekla i ima značenje: “rival”, “takmac”.

Gordana je slavensko žensko ime koje nosi značenje: “gorda”, “ponosna”. Ovo je relativno često ime u Hrvatskoj i Srbiji.

Muško ime Emir na arapskom jeziku ima značenje: “zapovjednik”, “princ”, “knez”, “vladar” ili “vojskovođa”. Emir je titula koja se još uvijek koristi u nekoliko islamskih zemalja (npr. u Kuvajtu).

Žensko ime Gabrijela je nastalo od biblijskog imena Gabrijel koje na hebrejskom jeziku znači: “Božji čovjek”. Jedan od biblijskih arkanđela se zove Gabrijel, a u Islamu riječ je o Džibrilu.

Značenje muškog imena Sanjin dolazi od korijena “sanjati”.

Luka je derivirano iz latinskog imena Lucas, prevod starogrčkog Loukas. Značenje ovog imena bi moglo biti: “čovjek iz Lukanije” (antički distrikt južne Italije). Ovo ime je među najpopularnijim muškim imenima u Hrvatskoj, a koristi se i u Srbiji.

Ime Sabina potječe od imena drevnog naroda srednje Italije, Sabinjani. Ovo ime spada među 200 najčešćih ženskih imena u Hrvatskoj.

Neven je ime korišteno većinom među Hrvatima, nastalo od biljke neven (calendula officinalis), izvedeno od glagola “ne venuti”.

Ime Džemila na arapskom jeziku znači: “ljepotica”. Koristi se i varijanta Đemila.

Značenje muškog imena Nihad na perzijskom jeziku je: “narav”, “priroda”, “ćud”, “onaj koji ide naprijed”. Na arapskom jeziku ima drugo značenje: “pobuna” ili “ustanak”.

Omer je ime II halife. Ime Omer na arapskom jeziku znači: “prosperitetan”, “napredan” ili “uspješan”. Koristi se i varijanta Omar. Ovo ime je relativno često korišteno u mnogim islamskim zemljama.

Značenje muškog imena Siniša dolazi od imenice “sin”.

Žensko ime Nura ili Nurija potječe od arapske riječi “nur” što znači: “svijetlost”. Nurija je također i muško ime.

Značenje imena Cvijeta dolazi sasvim očito od imenice “cvijet”. Jedno od rijetkih ženskih imena na slovo C.

***

Doznajemo.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.