Znate li da možete naplatiti štetu na vozilu prouzrokovanu rupama na putu

Pitali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova KS kakve su procedure za prijavu oštećenja i jesu li se susretali s takvim slučajevima, prenosi “NAP“.

Prilikom oštećenja, vlasnik motornog vozila, odnosno vozač, treba pozvati policijske službenike koji će izvršiti uviđaj, sačiniti zapisnik ili službenu zabilješku“, navodi se u odgovoru iz MUP-a KS.

Dodaju da policijski službenici vrše provjere i utvrđuju ko je odgovoran za održavanje saobraćajnice, te pravnom i odgovornom licu uručuju prekršajni nalog ili podnose Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, nadležnom sudu.

Vlasnik motornog vozila, putem svog osiguranja traži naplatu štete“, kažu iz MUP-a KS.

Ono što je također važno, a što su nam potvrdili ljudi koji su se susretali sa ovakvim slučajevima, jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave svjedoka ako ih ima.

Za utvrđivanje štete zaduženi su ovlašteni sudski procjenitelji, a za sve autoputeve i magistralne puteve odgovorne su: JP Autoceste FBiH, JP Ceste FBiH, JP Putevi Republike Srpske i JP Autoputevi Republike Srpske.

Da vozači nisu dovoljno informisani o mogućnostima da naplate štetu uzrokovanu lošim putevima govori podatak koji su dostavili iz MUP-a.

U prošloj godini Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, od strane vlasnika motornih vozila, prijavljeno je 25 oštećenja motornih vozila, gdje su oštećenja nastala prilikom nailaska na rupe na cesti, na području Kantona Sarajevo“, kažu iz MUP-a KS.

Možda vam se svidi

Leave A Reply