ZNAKOVI NA TIJELU KOJI UKAZUJU DA IMATE KRVNI UGRUŠAK: Može doći do vašeg srca i pluća, REAGUJTE DOK NIJE KASNO

Krvni ugrušci su nakupine krvi koje su se promijenile iz tekućeg stanja do stanja u obliku gela. Najčešće ne štete vašem zdravlju, jer štite vaše tijelo od krvarenja kada se posječete.

U nastavku pogledajte najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju:

U nastavku pogledajte najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju:

1. LUPANJE SRCA
Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osjećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskom razinom kisika u plućima. Slijedom toga, vaše srce pokušava nadoknaditi nestašicu i počne brže i brže da radi.

2. KRATKOĆA DAHA
Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

3. KAŠLJANJE BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete također iskašljavati sluz i čak i krv.

4. BOL U GRUDIMA
Ako osjetite bol u prsima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije.

Bol u prsima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da PE uvijek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posljedice mogu postati kobne.

5. JAKO CRVENILO NA NOZI

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Također, možete osjetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply