Zmajevi sa transparentom kojeg su izradili članovi Crvene Legije

Nedavno se u okviru Kupa Bosne i Hercegovine u Doboju odigrala utakmica između domaće FK Mladost Doboj – Kakanj i gostujućeg GOŠK-a iz Gabele. Mladost je pobijedila, a utakmica je bila nezanimljiva sa rezervnim sastavima koju su domaći riješili tek u finišu utakmice rezultatom 2:1. Međutim, najzanimljiviji detalj se desio nakon zadnjeg sudijskog zvižduka.

Kako pobjeda nas je Mladost odvikla od neizvjesnosti u rezultat na domećem terenu, tako nas je Crvena Legija navikla uvijek na nova, i uvijek pozitivna iznenađenja.
Tog dana su članovi Crvene Legije izradili veliki transparent na poklon ‘Udruženju oboljelih od SSPE – Život za dijete’, koju su na prijateljskoj utakmici između BiH i Lihtenštajna trebali ponijeti naši Zmajevi, a isti transparent su nakon utakmice kupa BiH u Doboju premijerno pokazali igrači FK Mladost Doboj – Kakanj i njihovi popularni navijači Crvena Legija. Ovoj prelijepoj gesti podrške oboljelim od ove teške i malo poznate bolesti su se pridružili i stručni štab kao i uprava FK Mladost Doboj – Kakanj. FK Mladost Doboj – Kakanj je tako postala prvi klub u BiH i cijeloj Evropi koja je skrenula pažnju na ovu bolest.

Iako Tuzlaci nisu dozvolili da se ovaj transparent javno pokaže u Tuzli, Crvena legija ne krije razočarenje, ali Zmajevi su ispunili svoje.
Naši reprezentativci na jutrošnjem treningu podržali su djecu oboljelu od opake bolesti SSPE, te su se tom prilikom fotografisali sa prigodnim transparentom.
Udruženje „ŽIVOT ZA DIJETE“ okuplja sve dobre ljude koji su spremni pomoći djeci i porodicama u čije živote je došla ova opaka bolest nazvana SSPE. Subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) subakutna je upalna i degenerativna bolest koja zahvaća cijeli mozak.

10638171_10203567963333201_2032999332_n

Bolest se prvenstveno javlja u dječijoj dobi. Bolest je klinički najčešće karakterizirana pojavom intelektualnog propadanja, promjenama ponašanja, nevoljnim pokretima, kao i epileptičkim napadajima, motoričkim i senzornim promjenama, a u posljednjim stadijima vegetativnim i sistemskim poremećajima. SSPE se najčešće javlja godinama nakon akutne infekcije morbila (obično do 10 godina, ali katkad i kasnije).

Prije agresije, Bosna i Hercegovina je imala visok stupanj procijepljenosti djece, te vrlo rijetko dijagnosticiran SSPE. Za vrijeme rata, stupanj imunizacije je pao – često na manje od 20%, te je nakon rata došlo do značajnog porasta broja djece s dijagnozom ove bolesti. Molimo sve građane, sva javna glasila, da problem prisustva SSPE-a u Bosni i Hercegovini, podignu na najveći prioritetni nivo, jer je broj oboljele djece u porastu.

SSPE kao rijetka bolest, u Bosni i Hercegovini bilježi zabrinjavajući broj oboljele i stradale djece. Ukoliko imate saznanja o slučajevima oboljenja koja opisuju gore navedene manifeste ponašanja djeteta, molimo vas da se obratite najbližem pedijatrijskom odjeljenju ili da se putem emaila sspe.bosnia@gmail.com, ili putem Facebook grupe Udruženje oboljelih od SSPE-a “ŽIVOT ZA DIJETE” obratite za pomoć i uključite u zajedničku akciju pomoći za oboljelu djecu.

kakanj-x i reprezentacija.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.