Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović uhvaćeni u laži: Ne donatorska, nego konferencija za dužničko ropstvo

Demokratska fronta – Željko Komšić želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem: kada su po povratku sa donatorske konferencije iz Brisela slavodobitno izjavili kako je BiH dobila sve što je tražila, ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su – slagali.

I očigledno to uradili u dogovoru jedan s drugim. Prema zvaničnim podacima Evropske komisije, od najavljenih 1.6 milijardi kvazidonacija, oko osamdeset posto su krediti, dok je samo dvadeset posto grantova, odnosno nepovratnih sredstva. Drugim riječima, Lagumdžija i Izetbegović su zadužili Bosnu i Hercegovinu za rekordnih 1.3 milijarde maraka.

Svrha predstave koju su Lagumdžija i Izetbegović izveli je spašavanje od neminovnog poraza na izborima, a sve preko leđa naroda Bosne i Hercegovine. Činjenica da su odlučili da slažu o podacima za koje su znali da će biti dostupni i na službenim stranicama Evropske komisije, ukazuje na to da njih dvojica o vlastitom narodu očigledno misle da je isti onaj koji je prevaren nebrojeno puta u posljednjih dvadeset godina.

Dva mjeseca nakon katastrofalnih poplava, hiljade stanovnika Bosne i Hercegovine su bez domova i poslova, a politički vrh ovo pitanje tretira kao ‘jučerašnju vijest’, pokušavajući pritome još na tome i profitirati. U maju, pa tako i sada, narod Bosne i Hercegovine je ostao prepušten sam sebi, pa možemo samo biti zahvalni njegovoj solidarnosti zbog koje posljedice uništenja nisu veće.

Bosna i Hercegovina neće dobiti nikakvu ozbiljnu pomoć za oporavak od poplave sve dok su ovi ljudi na vlasti, jer je cijeli svijet naučio šta se dogodi kada se u ovu zemlju trpaju donacije i predaju na upravljanje domaćim poglavicama.

Mi u Demokratskoj fronti – Željko Komšić ćemo vratiti kredibilitet ove zemlje i vratiti drugima povjerenje u one koji njome upravljaju. Tek tada ćemo imati priliku za novi početak.

(Press Demokratska fronta – Željko Komšić)

Možda vam se svidi

Comments are closed.