5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Životna priča Edina Sejdića iz Kaknja koji je dobio stan

Edin Sejdić gleda kuću u kojoj je proživio 35 godina života. Bez struje i vode. Ostao je i bez nje kada se u podrhtavanju tla i ona srušila. Sa ženom i maloljetnom djecom živio je kao podstanar.

“Nemamo osnovne uslove za život kao što normalan život dostojan života, kao i svi normalni građani. I mi smo ljudi, i mi bi željeli da živimo u boljim uslovima i bolje sve.”- rekao je Edin.

No, on je danas sretan. Dobio je stan. I ne samo on, već još devet romskih porodica. Ono o čemu je sanjao postalo je stvarnost. Još da ubaci namještaj i da mu puste vodu, pa da započne novi, bolji život.

” Mi smo ostvarili svoj životni san i nećemo morati više živjeti u uslovima gdje smo živjeli. Ovo je život dostojan života u kojem ćemo mi provesti svoj vijek i naša djeca.” – ističe Sejdić.

Izgradnju je finansirala austrijska humanitarna organizacija sredstvima EU, u vrijednosti 350.000 maraka. Općina Kakanj uložila je 100.000. U ovoj zgradi smješteno je deset podocica, odnosno oko 40 članova porodice.U projekt za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji Roma uključeno je 14 općina u BiH.

“Snaga države se ogleda u njenom senzibilitetu spram najranjivijih grupacija ljudi. To su bolesni i to su socijalno ugroženi. I evo mi pravimo skromne korake, da za socijalne ogrožene da njihov status promijenimo.”- istakao je Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj

Ovo je samo jedna od neophodnih stvari koju je trebalo uraditi. Sljedeći koraci vlasti trebali bi biti zdravstvena zaštita za sve, te njihovo zapošljavanje.

 

(Hayat.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO