Život u (istočnom) Sarajevu: Kako žive ljudi kojima kroz spavaću sobu prolazi međuentitetska linija

Sve aktivnosti će biti realizovane s ciljem stvaranja ugodnijih, sigurnijih i ljepših uslova stanovanja na ovom prostoru. Međutim, građani iz Ulica Petra Tiješića, Gandijeva, Kasima Prohića, Nikole Tešanovića… ističu da su zadovoljni i trenutnim stanjem.

Komunalne usluge

“Prije sedam godina smo se vratili u svoje domove i presretni smo zbog toga. Na početku je bilo problema, provokacija, ali kako je vrijeme odmicalo, sve se više starih stanara vraćalo i sada je sve uredu. Ni na koji način ne osjetimo podijeljenost, iako ljudima kroz sobe prolazi međuentitetska linija. Jedino što se razlikuje jesu komunalije, dio plaćamo u Lukavici, a dio u FBiH, ali važno je da imamo kvalitetne komunalne usluge. Jedni smo od rijetkih koji nemaju problema sa vodosnabdijevanjem, kod nas je voda iz Tilave i račune plaćamo u Lukavici. U našem naselju je najviše osoba starije dobi, ne treba nam mnogo da bismo bili zadovoljni”, rekla je Suada Fišeković, piše “Oslobođenje“.

Poštar Emin Brčić ističe da se zna desiti da ga neko iz RS-a pita za neku pošiljku i slično, ali da zabune nema u preuzetoj i isporučenoj pošti, jer se pošta sortira prije preuzimanja i dolaska na adresu.

Muharem Bajrami prije 12 godina je prodao kuću na Baščaršiji i od tada živi na Dobrinji. Ovdje je našao mir, zelenilo i prijatno okruženje.

“Živim u zgradi koja pripada FBiH, ali život se ne razlikuje od onih koje su napola ili potpuno u RS-u. Ne smeta mi što račune za vodu plaćam u Lukavici, malo prošetam i završim poslove. Važno je da imamo usluge, a svejedno je gdje je blagajna”, sa osmijehom komentariše Bajrami, koji je prezadovoljan dosadašnjim odnosom Općine Novi Grad prema ovom području.

Bajrami tvrdi da se zelene površine kose i održavaju bez obzira na to što su podijeljene nadležnosti zbog međuentitetske linije, ali i za svaki drugi problem se obraćaju Općini Novi Grad i dobijaju adekvatan odgovor.

Niko nikom ne smeta

I Rajka Simanić ističe da nemaju nikakvih problema, a da će obnova trga i ostale planirane aktivnosti poboljšati uslove stanovanja.

“Na ovom području će to mnogo značiti građanima, kao i bilo gdje drugo”, istakla je Simanić.

Ružica Stojković naglašava da puno ne očekuje, ali i da vidi da svi rade koliko mogu.

“Ne razmišljam previše o onome što bi nam trebalo ili onome što nam nedostaje. Živim svoj život kako mogu, nikome ne smetam i niko mi ne smeta”, rekla je Stojković, naglasivši da je odlično stanje s obzirom na plate koje se daju mladima i na činjenicu da država ostaje bez njih.

Možda vam se svidi

avatar