Živjela je 122 godine, a ono što je uradila sa 90 će vas šokirati!

0

Pored toga što je bila živi svjedok brojnih historijskih dešavanja, Francuskinja Žana Kalman, ostaće upamćena i po ugovoru koji je 1965. potpisala sa jednim advokatom. Pogledaje o čemu se radi…

Kao da je filmska priča. Francuskinja Žana Kalman je žena koja će u historiji ostati upamćena kao jedna od najdugovječnijih osoba na svijetu pošto je proživjela 122. godine života. Ona je rođena 1875, a umrla 1997. godine i cio svoj život provela je u gradu Arlu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pored toga što je bila živi svjedok brojnih historijskih dešavanja, ona će ostati upamćena i po jednom ugovoru. Naime, radi se o tome da je Kalmanova 1965, kada je imala 90 godina, potpisala ugovor sa advokatom Andre Francisom Rafrejom. Po tom ugovoru, advokat se obavezao da joj plaća 2.500 franaka mjesečno, a on bi nakon njene smrti dobio njen stan, pošto ona nije imala nasljednika. Advokat je 1965. imao 47 godina. Rafrej je svoje obaveze uredno izvršavao. Međutim, ono na šta on sigurno nije računao jeste da će Kalmanova živjeti duže od njega. Naime, 1997. advokat je preminuo, a do te godine on joj je platio iznos od oko 180.000 dolara, što je dvostruko više od vrijednosti njenog stana.

Poslije Rafrejove smrti, njegova supruga je nastavila da plaća mjesečnu nadoknadu Kalmanovoj. Tokom svih tih godina, Žana je imala običaj da kaže da se ona takmiči sa Metuzalemom, koji je simbol dugovječnosti. Inače, Kalmanova, koja je nadživjela svoju ćerku i unuka i koja je bila upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svijetu, izjavila je da je za njenu dugovečnost “odgovoran” način ishrane i života. Ona je oduvijek bila aktivna, bicikl je prestala da vozi tek u 100. godini, a tokom svog životnog vijeka je tvrdila i da je maslinovo ulje kojim je trljala kožu “krivac” za njenu dugovečnost.