Živio kao biljka 12 godina, a onda se dogodilo čudo

Martin Pistorius je imao samo 12 godina kada je hitno hospitalizovan zbog kriptokoknog meningitisa. Stanje dečaka bilo je veoma ozbiljno, a bolest je ostavila teške posledice po njegovo zdravlje. Martin nije mogao da priča, da se hrani sam, da se kreće.

Ljekari su saopštili njegovoj porodici da će vjerovatno ostati u takvom stanju do kraja života, kao i da budu spremni na to da će ih Martin uskoro napustiti.

Pripremajući se na najgore, roditelji su odveli svog sina kući, ali ipak, tragedija se nije dogodila.

Njegova porodica je vodila brigu o njemu 12 godina. Martinov otac, Rodni Pistorius, budio se svakog jutra kako bi obukao svog sina i odveo ga u specijalni rekreativni centar gdje je Martin boravio oko osam sati, piše Blic.

Nakon toga, otac bi došao po njega, odveo ga kući, okupao, nahranio ga i stavio u krevet.

Tokom tih 12 godina Martin nije pokazivao bilo kakve znake napretka, a roditelji su izgubili svaku nadu da će njihovom sinu biti bolje.

Njegova majka, Džoan je čak jednom i rekla da se nada da će joj sin uskoro umrijeti.

“Za jednog roditelja, to je nešto najgore. Još strašnije je kada tako nešto izgovorite naglas, ali ja sam zaista željela da mu lakne. Djelovalo je kao da užasno pati”, objasnila je Džoan.

Ipak, dogodilo se čudo i mladi Pistorius se jednostavno probudio iz svog zlokobnog sna. Kazao je roditeljima da je sve vrijeme bio mentalno prisutan i svjestan svega što se događalo, ali da je bio “zarobljen u vegetativnom stanju”.

“Bio sam tu. U početku sam spavao, kao da sam sanjao prve dvije godine otkad sam se razbolio, a onda sam počeo da se budim. Bio sam svjestan svega, kao i svaka druga zdrava osoba”, ispričao Martin koji danas ima 39 godina i dodaje da su svi bila navikli na njegovo stanje da nisu ni primijetili da se probudio.

Kako kaže, strahovao je da će ostatak svog života provesti sasvim sam u svom svijetu i bivao je sve usmaljeniji.

“Nisam ni o čemu posebno razmišljao, jednostavno sam samo postojao. Bio sam na jednom veoma mračnom mjestu i bukvalno sam dozvolio sebi da nestanem”,  kazao Martin.

Misli su mu vrlo brzo postale depresivne i mračne, a kako je vrijeme odmicalo bivao je sve sigurniji da više nikada neće osjetiti ljubav i nježnost u onoj količini koja je jednom zdravom čovjeku potrebna.

U jednom momentu, osjetio je snažno saosjećanje prema svojoj majci.

“Posle nekog vremena razumio sam depresiju svoje majke, saosjećao sam se sa njom jer sam znao da svaki put kada me pogleda osjeti okrutnu ironiju života koji joj je oduzeo jednog sasvim zdravog i nasmijanog dječaka i pretvorio ga u biljku. To ju je ubijalo”, kazao je iskreno Martin.

Pistorius je ispričao i koliko mu je teško padalo da ide u rekreativni centar.

“Ne mogu vam opisati koliko sam mrzio to mjesto”, objasnio je on.

Martin Pistorius danas živi u mjestu Harlou u Engleskoj gdje je objavio i svoju autobiografiju koju je nazvao “Dječak duh”. Bavi se veb dizajnom, ima dugogodišnju djevojku i vodi sasvim normalan život.

Možda vam se svidi

Comments are closed.