Zimi morate paziti na dvije važne stvari kada ujutro upalite svoj auto

Šta treba paziti kada upalimo hladan automobil, ali i kada ga dobro zagrijemo?
Zima nije baš omiljeno godišnje doba za vozače. Posebno kada ujutro, obično na niskim temperaturama trebaju sa svojim ljubimcem krenuti na posao.

One koji ne posjeduju garažu svako jutro očekuje čišćenje vjetrobranskih stakala, ako već navečer ne pokrivaju svog ljubimca na četiri točka. Ovdje nećemo o tome kako i na koji način najlakše očistiti led ili snijeg sa stakla, nego o tome šta treba paziti kada upalimo hladan automobil, ali i kada ga dobro zagrijemo.

Vožnja s hladnim motorom
Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom, ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje njegovih pokretnih djelova, jer su u tom trenutku najmanje podmazani. Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu, treba ga voziti na nižim obrtajima. Dizele maksimalno do 2.000 obrtaja u minutu, a benzince do 3.000 obrtaja u minutu, bez naglih ubrzavanja. Pri niskim temperaturama radnu temperaturu motor dostiže za oko 4-5 kilometara vožnje.

Izbjegavati zagrijavanje motora na mjestu
Kako zbog ekoloških, tako i zbog finansijskih razloga, nema potrebe da zagrijavate motor u praznom hodu, na mjestu. Naime, prilikom takvog zagrijavanja, grije se samo motor, ali ne i ostali djelovi mehanike, poput mjenjača.

Ohladite turbinu
Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih, posjeduju turbinu. Ukoliko ste jedan od vlasnika turbo motora svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, mnogo je štetno za turbinu isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje na visokim obrtajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim obrtajima, onda svakako ostavite motor da radi u mjestu dvije – tri minute, kako bi ulje dobro procirkulisalo kroz turbinu.

Možda vam se svidi

Comments are closed.