Vrijede li građani Sarajeva i Goražda više od, naprimjer, Tuzlaka, Širokobriježana ili Bišćana? Ovo pitanje je postavilo Udruženje građana Vrisak iz Mostara, aludirajući na rješenja iz Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije. Oni traže izmjenu tog zakona. Hercegovačkoj regiji pridružuju se i udruženja i vlade iz ostalih kantona.

Broj stanovnika i učenika, površina i razvijenost – jedinstveni su kriteriji za raspodjelu javnih prihoda svim kantonima. Kanton Sarajevo po osnovu, zakon kaže – posebnih potreba, uz to ima i posebni koeficijent. Kojih posebnih potreba – u zakonu ne piše. Privilegiju uživaju Bosanskopodrinjski kanton – Goražde i odnedavno Posavski kanton. Ostal i kantoni čekaju izmjenu zakona na dnevnom redu. U Zapadnohercegovačkom kantonu već najavljuju da će inicirati izmjenu, kako kažu, “diskriminirajućih zakona”: Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduživanju.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ozakonjenu diskriminaciju u udruženju “Vrisak” objašnjavaju jednostavnom matematikom. Samo na osnovu tog posebnog doračunavanja Kanton Sarajevo godišnje puni budžet za 140 miliona maraka više. U posljednjih osam godina više i od milijardu maraka.

Trenutno je sedam kantona koji su uključeni u inicijativu za izmjenama ovih zakona, navode u udruženju “Vrisak”. Od federalnih parlamentaraca tražit će se ruku za izmjenu. O tome će, ističu u “Vrisku”, ovisiti finansijski opstanak kantona. Dok pojedini ubiru višemilionske prihode – svi drugi su pred bankrotom.