Zenica: Podrška akciji ‘Šetnja za zdravlje žena’

Aktivistkinje „Think pink – zajedno smo jedno“, jednog od najuspješnijih programa osnaživanja žena u Bosni i Hercegovini danas su širom BiH organizovale registraciju učesnika za šetnju, odnosno trku za ozdravljenje koja će biti održana u Sarajevu 30. septembra.

– Na ovaj način je počela kampanja građana i građanki koji žele da podrže i daju svoj dopirons za sve žene oboljele od raka dojke. Žene Zenice su obradovane podrškom ovoj manifestaciji čiji je cilj pomoć u ozdravljenju žena oboljelih od raka dojke – istakla je Suadeta Bobić, predsjednica NVO „Život“ iz Zenice.

– Žene su veoma važan faktor bosanskohercegovačkog društva. Međutim, zbog konzervativnog stava o ženama, one u našem društvu nemaju adekvatnu ulogu koja im pripada. Zbog toga sam došao da podržim aktivizam ovog udruženja građana koji je nadomjestak nedostatka institucionalnog rješavanja problema zaštite zdravlja žena i njihovog položaja. Moja podrška ovoj manifestaciji je, zapravo, podrška društvenom aktivizmu, borbi žena protiv posljedica agresije na BiH i borbi za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu žena u BiH – rekao je u Zenici Šemsudin Mehmedović, zastupnik u državnom Parlamentu koji je i donacijom podržao ovu, za žene, značajnu akciju.

U realizaciji registarcije za ovu najveću manifestaciju koja podržava zdravlje bosanskohercegovačke žeene učestvovalo su 22 nevladine organizacije iz naše države.

federalna.ba/Fena

Možda vam se svidi

avatar