7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Zenica: Organima umrle spašeni životi

Tokom noći između nedjelje i ponedjeljka u JU Kantonalnoj bolnici Zenica, izvedena je eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice pacijenta koji je sinoć preminuo u JU Kantonalnoj bolnici Zenica, a od zadobivenih ozljeda u prometnoj nesreći, saopćili su u odvojenim saopćenjima Kantonalna bolnica Zenica i Univerzitetski klinički centar Tuzla. 

Eksplantacija je urađena u saradnji operativnih timova zaposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica i zaposlenika JZU UKC Tuzla, koji su dali neizmjeran doprinos da sve protekne u dobrom redu. Prema informacijama iz JZU UKC Tuzla jutros oko tri sata započela je implantacija doniranih organa, koja se nastavila u utorak, u jutarnjim satima, saopćio je menadžment JU Kantonalne bolnice Zenica. Transplantacija jetre je urađena tokom ranih jutarnjih sati, dok su transplantacije bubrega i rožnica urađene naknadno. 

Nezvanično, saznajemo da se radi o 25-godišnjoj Zeničanki koja je preminula od povreda zadobijenih prije nekoliko dana, te da su zahvaljujući njenoj Donorskoj kartici za darivanje organa, te saglasnosti porodice, uspješno operisano nekoliko osoba u Tuzli, koji su dobili njene organe. Više detalja biće poznato sutra. 

(Izvor: Zenicablog.com)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO