Žene Srebrenice: Presuda Šešelju sramotna i razočaravajuća

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić ocijenila je sramotnom drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju, koju je danas u Haagu izreklo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu, te ga osudilo na 10 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a koju je već odslužio.

Kaže da je razočarana visinom kazne od deset godina koja je Šešelju izrečena u drugostepenom postupku, ocijenivši Haški tribunal odnosno Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove političkim.

– Toliko godina se borimo za pravdu i istinu, ali pravde nema. Da su ga osudili za šest općina, znamo šta bi se sve povlačilo, Srbija bi bila odgovorna da je izvršila agresiju na BiH i Hrvatsku -ističe Ćatić.

Potcrtala je da još traga za sinom, kao i mnoge porodice za svojim članovima, a zločinci se puštaju na slobodu.

Dodala je da je Šešelj tokom suđenja omalovažavao sud, provocirao žrtve i vrijeđao, a na kraju je dobio sramotnu presudu.

Članica Udruženja Žene Srebrenice Vasvija Kadić, koja je u proteklom ratu izgubila tri brata i oca, poručila je da je današnja presuda porodice žrtava ubila psihički, ali i moralno.

– Živimo u nadi da se osuđuju zločinci, da buduće generacije znaju šta se dešavalo, ali nažalost pravda nikada nije zadovoljena kada je u pitanju visina kazne koja se izriče – ističe Kadić.

Ocijenila je da nadležni sudovi djeluju pod utjecajem politike, što je poražavajuće za žrtve genocida, ali i njihove porodice.

Šešelj je proglašen krivim po tačkama 1, 10 i 11, odnosno za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost kao zločina protiv čovječnosti.

Možda vam se svidi

Leave A Reply