Žene koje razbijaju tabue i predrasude

Žena u vojsci, policiji ili žena u vatrogasnoj službi u bh. društvu još izaziva začuđene poglede i sumnje da posao može biti dobro obavljen ako ga ne obavlja muškarac. Iako žene čine nešto više od polovine stanovništva BiH, tretman kojem su izložene na tržištu rada predstavlja diskriminaciju koja podriva socio-ekonomski razvoj naše zemlje. Za ostvarivanje njihovih prava potrebna je politička volja vodećih stranaka.

Biti policajac je muško zanimanje? Da li samo muško? Godinama taj posao obavlja i jedna žena – Marina Zović. Sedamnaest godina je u ovoj službi. Put nije bio lagan, a prošla je sve stepenice, od čina policajca do čina višeg inspektora. Najviše voli raditi na istragama, i to čini 11 godina.

“U početku je potrebno više zalaganja, truda, dokazivanja, da dokažete sredini i službi da možete nešto uraditi isto, pa čak i bolje od pojedinih muškaraca”, priča Marina.

Da hrabrost nije vrlina rezervisana samo za muškarce, dokazuju i dvije deminerke u kasarni Butile. Mirzela Grbo radi kao deminerka posljednih pet godina. Na početku nije imala podršku porodice, jer su se plašili za njenu sigurnost. Ističe da je ovaj posao čini sretnom, a podrška muških kolega ne izostaje.

“Uskoro ćemo dobiti treću kolegicu. Imamo podršku od kolega, nikad nismo došle u situaciju da nam kažu da nešto ne možemo raditi. Vremenom postaješ siguran u sebe i nikad se nećeš dovesti u situaciju da ugroziš sebe ili kolegu“, kaže Mirzela.

Žene sve više okupiraju zanimanja u kojima su donedavno muškarci imali glavnu riječ. Hrabre žene vatrogasci iz Zenice su svakodnevno spremne da se suoče s vatrenim stihijama.

“Na terenu nekad bude teško. Kolege nam pomažu koliko mogu, zajedno idemo u akcije”, ističe Sanela Serdarević, komandir ženskog odjeljenja.

“Najbitnije je biti human. Ovaj posao može raditi samo neko ko je human, i to mi je pomoglo da spoznam sebe i budem što bolji čovjek“, dodaje vratrogasac Anela Bureković.

Pripadnice vojne, vatrogasne i policijske službe razbile su sve tabue i predrasude o opasnim zanimanjima i dokazale da su ravnopravne sa kolegama.

Možda vam se svidi

avatar