Žena iz Tuzle preminula od sezonske, a ne ptičije gripe

Nakon što su iz Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla za “Avaz” potvrdili da je jedna žena umrla od ptičije gripe H5N1, glasnogovornica ove medicinske ustanove Ersija Aščerić-Mujedinović kazala je da je pacijetnica umrla od sezonske gripe, kako je to ustvrdila i Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog.

– Pacijentica koja se zadnjih nekoliko dana liječila u UKC Tuzla preminula je u petak od sezonske gripe, a ne pričije kako smo prvobitno izvjestili. Pored ove pacijentice, na odjelu intenzivne njege nalazi se još jedna pacijent koji je zaražen istom gripom. U jako je teškom stanju. I dalje se nalazi na odjelu intenzivne njege na Klinici za  anesteziologiju i reumatologiju – kazali su nam s UKC Tuzla.

– Žena je umrla od upale pluća, dakle od gripe H1N1. To je virus koji je sezonski. On je 2009. godine bio pandemijske. U ovom slučaju ne radi se o ptičijoj gripi, o tome nema ni govora. To je drugi uzročnik i druga vrsta virusa – kazala je Ravlija.

Prema tvrdnjama Ravlije kod drugog pacijenta koji se liječi u UKC Tuzla potvrđen je sezonski virus H3N2, a ne H5N1 kako su kazali u UKC Tuzla.

 

Izvor:Avaz.ba/A. Nu.

Možda vam se svidi

Comments are closed.