Zemlja zgužvala pola sela

Na području kalesijske općine u posljednjem mjesecu pokrenula su se 33 klizišta. U pitanju su uglavnom reaktiviranja starih klizišta, a tlo se pokrenulo i na četiri nove lokacije. Klizišta su ponovo aktivna u naseljima Horozovina, Babajići, Donje Hrasno i Miljanovci.

Novi belaj

Najteže je u Horzovini, gdje je evakuirano pet porodica sa 14 članova. Bit će smješteni u Jeginovom Lugu, u takozvanim holandskim kućama koje su nakon rata izgrađene za izbjeglice.

U Horozovini smo jučer, pored kuće koja je počela tonuti i pomjerati se, zatekli Nesiba Selmanovića (45). On nije zaposlen, ima tri kćerke koje školuje. Kaže nam da ionako teško živi, a sad ga je snašao i ovaj belaj.

– Šta da radim, protiv Božije sile se ne može. Došao sam da pripremim stvari za preseljenje u Jeginov Lug. Moram negdje smjestiti i stoku. Nije lako ostaviti ono što si cijeli život gradio – priča Selmanović.

nesib-selmanovic

Foto: Avaz (Selmanović: Protiv Božije sile se ne može)

U sličnoj situaciji je i njegov mlađi brat Memsudin, čiju je kuću također pokrenulo klizište. I on će morati u Jeginov Lug.

Podzemne vode

Isto je i s Džemalom Mušanovićem i njegovim sinom Sanelom. Sanel Mušanović (36) živi u kući s ocem i majkom, oženjen je i ima sina Danisa (8). I njihov dom je popucao, počeo tonuti i pomjerati se. Samo desetak metara dalje je provalija koju je klizište napravilo.

Zemlja je praktično zgužvala pola sela i još „diše”. Na površinu izbijaju podzemne vode, što još više usložnjava situaciju.

Raščišćavanje ruševina zatrpane fabrike “Sezona”

U fočanskom naselju Livade u toku je uklanjanje ruševina porodične firme „Sezona”, uništene u klizištu pokrenutom u ponedjeljak ujutro. Članovi porodice Čančar, radnici i komšije, uz pomoć mehanizacije, pokušavaju spasiti što se spasiti može. Ispod naslaga zemlje i blata nastoje izvući barem dio od oko 10 tona zaleđenog vrganja i tonu i po osušenih gljiva i šumskih plodova. Vrijednost robe je oko 140.000 KM.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.