Željko Komšić: “Strategija Srbije udar je na regionalni mir i stabilnost”

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana…

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je u izjavi za “Fenu” predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima u obavezi da odmah suspendira Strategiju, prije nego što bude kasno, podsjećajući da su u BiH još svježe rane od posljednje srbijanske agresije i genocida koji je počinjen.

Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi – jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodao je Komšić, među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obavezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije.

U popratnim pismima, koja su sastavnim dijelom Dejtonskom mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obavezala se na niz elemenata, koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u dijelu koji se tiče vojnog i odbrambenog aspekta, stav je Komšića.

Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo da stvari u BiH drugačije uredimo – pozvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava, zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju, “bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje“.

S obzirom na to da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susjednoj zemlji, Komšić je podsjetio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

One će veoma brzo doći na granicu na Drini da bi spriječile baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply