Želja je njena legalizacija u medicinske svrhe

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održana je javna tribina o marihuani. Cilj je otvaranje diskusija u bh. društvu u vezi s njenom legalizacijom u medicinske svrhe, s fokusom na pomoć teško oboljelima u Bosni i Hercegovini i regionu. Učesnici tribine podijelili su vlastita iskustva.

Irfan Ribić suočio se 2015. godine sa multipla sklerozom. Prognoze ljekara bile su loše, a lijekovi koje je uzimao nisu mu pomogli. Alternativu je pronašao u ulju kanabisa koje mu je, kako kaže, pomoglo u izlječenju.

Prema određenim teorijama, oboljeli bi trebali uzimati 60 mililitara ulja u tri mjeseca. Na crnom tržištu cijena ovog ulja je visoka, a kada bi bilo legalizovano, svim bolesnicma bilo bi pristupačno.

Legalizacija kanabisa olakšala bi pacijentima tegobe, ali bi se i spriječilo nelegalno korištenje i promet marihuane. Mišljenje, zasnovano na iskustvima ljekara koji su u dodiru sa pacijentima kojima bi kanabis pomogao, dalo je i Federalno ministarstvo zdravstva: «Podržavamo inicijativu da nadležne institucije na nivou BiH pokrenu stručne konsultacije i diskusije s ciljem razmatranja mogućnosti upotrebe kanabisa u medicinske svrhe».

«Kada je riječ o zakonskim inicijativama, one su već pokrenute, s tim da javnost treba da pruži podršku zakonodavcima da ih sa još većim intezitetom nastavi realizirati kao što je krenulo početkom ove godine», kazao je Samir Forić, asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i panelist na tribini.

Bez obzira na to što naučna istraživanja potvrđuju pozitivno djelovanje kanabisa, brojne farmaceutske kuće i dalje su protiv legalizacije.

«Njima je svejedno da li ćete umrijeti ili ne, njima je u interesu da se vi mučite što više sa bolešću jer onda mogu prodati jako puno lijekova», tvrdi Dean Herenda, predsjednik organizacije Onej Slovenija.

Učesnici tribine izrazili su svoje nade da će se već u narednoj godini ovo pitanje riješiti u BiH.

Izvor federalna.ba
Možda vam se svidi

avatar