Zdravko Čolić u kampanji INZ: Prevencijom i kontrolama do zdravog osmijeha

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda ovih prostora, legendarni Zdravko Čolić prihvatio je poziv Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i uključio se u promoviranje kampanje “Izaberi život, pobijedi strah – uradi mamografski pregled”.

Poziv INZ-a je prihvatio objeručke, a u videu je poručio majkama, suprugama i kćerkama da brinu o svom zdravlju, te da one koje imaju mogućnost i priliku, odmah obave preventivni i besplatni mamografski pregled u jednoj od deset ovlaštenih zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu.

Poziv INZ-a je prihvatio objeručke, a u videu je poručio majkama, suprugama i kćerkama da brinu o svom zdravlju, te da one koje imaju mogućnost i priliku, odmah obave preventivni i besplatni mamografski pregled u jednoj od deset ovlaštenih zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu.

Poznati u kampanjama INZ-a

Realizaciju zamisli u kampanji INZ-a pomogli su Beral Music, PR tim legendarnog pjevača i i ekipa televizije Nova TV-HR.

Do sada su u kampanjama INZ-a učestvovale mnogobrojne poznate osobe iz javnog života, glumci, pjevači, TV voditelji, poput manekenke Amre Džeko, TV voditelja Senada Hadžifejzovića, Sabine Sidro, Zorana Kesića, Nevena Tunjića i Naide Kraljić iz benda Divanhana, pjevača Sergeja Ćetkovića i Jelene Tomašević, TV voditeljki Ajla Šabanović i Zerine Patković, glumice Marije Omaljev, glumca i TV voditelja Tarika Filipovića, nogometnih reprezentativaca BiH Miralema Pjanića, Asmira Begovića i Edina Džeke, te glumica Snežane Vidović, Sabine Kulenović i Fakete Salihbegović-Avdagić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi tokom godine više preventivno-promotivnih kampanja, kojima se brine o zdravlju stanovništva, neke od njih su mamografski pregledi, PAPA testovi, kontrola krvnog pritiska i ŠUK (Šećera u krvi), informativne kampanje na očuvanju zdravlja, očuvanja zdravih prehrambenih navika, preventivni pregledi na melanom kože, kao i još desetine preventivnih informativnih kampanja, obavještenja o opasnostima, bolestima, potrebi prevencije i drugih zdravstvenih tema.

Potreba preventivnih pregleda

Besplatni mamografski pregledi se mogu obaviti u deset zdravstvenih ustanova u ZDK, a odnose se na sve stanovnice ZDK starosti 50 do 69 godina, sa ovjerenom zdravstenom knjižicom. Projekt realizuju Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i partnerskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama u Zenici, Maglaju, Tešnju, Žepču, Olovu, Kaknju i Zavidovićima.

Prema podacima zdravstvenih ustanova godišnje u BiH se otkrije od 1.000 do 1.400 novih karcinoma dojke, od kojih oko 500 žena izgubi bitku za život. Projekt mamografskih pregleda je pokazao da je on za oko 40 posto pregledanih žena bio i prvi pregled i kontrola.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rentgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar