Zdrave namirnice koje ne biste trebali jesti kada ste bolesni

Kada se priča o ishrani uvijek je akcent na zdravoj hrani i njenim benefitima za ljudski organizam. Ipak, neke od zdravih namirnica ne bi trebalo da konzumirate kada ste bolesni.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati kada ste prehlađeni ili imate gripu možete zamijeniti nekom drugom vrstom namirnica.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati kada ste prehlađeni ili imate gripu možete zamijeniti nekom drugom vrstom namirnica.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže hranjive supstance kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite sa infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osjetljiv i kada imate temperaturu.

Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari, pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

Brokoli
Iako je brokoli dobra namirnica koja jača imunitet, sadrži vitamine A i C, ali je i bogata vlaknima koja se teško vare. Da ne biste iritirali gastrointestinalni trakt, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje su lakše za vaša crijeva. Umesto toga možete da jedete crvene paprike koje sadrže jedinjenje kvercetin, koji je snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, antioksidansom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, i nema toliko kiseline kao što ih imaju citrusi. Pečurke povećavaju nivo proteina citokinina u organizmu i mogu pomoći u borbi protiv infekcije. Kada kašljete ili imate upaljeno grlo trebalo bi da izbjegavate sljedeće namirnice.

Svježe povrće
Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da svježe povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

Citruse
Konzumiranje citrusa tokom prehlade može biti mač sa dve oštrice. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u pomorandžama i grejpu može dodatno iziritirati grlo. Ove namirnice možete zameniti jajima jer su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jača imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje utiču na antitela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunološkom sistemu Zahvaljujući svojoj mekanoj teksturi med može da ublaži simptome suvog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprečava kašalj. Nedavno istraživanje otkrilo je da med ima antibakterijska svojstva, i može vam pomoći da se oslobodite bakterija.

Kada vas boli stomak ili imate mučninu ove namirnice je bolje zaobići.

Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mliječne proizvode jer će vam samo pojačati simptome.

Mekinje
Mekinje imaju veliku količinu vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobro ako ste veliki dio dana imali problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply