Zbog puknuća nasipa u Tičićima voda se izlijeva na autoput

1
213

Zbog aktiviranog klizišta u mjestu Donji Tičići i izlijevanja većih količina vode na autoputu potpuno je obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj-Zenica u oba smjera, kao i na regionalnom putu R-445 Kakanj-Zenica.

Veliko klizište na površinskom kopu kod Kaknja aktiviralo se prije nekoliko dana i ugrozilo sela Ribnica i Mramor. Akumulacija vode, koja se stvorila, i oko pet miliona kubika jalove masa krenula je u pravcu sela Ribnica, a put prema selu Mramori zatrpan je već nekoliko dana.

Do prelijevanja vode na autoput došlo je zbog sinoćnjih padavina koje su natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Vodu koja se akumulira nadležni su pokušali da kanališu kroz tunele koji prolaze ispod puta.

Iz Autocesta Federacije BiH oglasili su se saopćenjem za javnost poručujući da su sve ekipe službe održavanja na terenu kako bi u što kraćem roku osposobili kolnik za saobraćaj.

“Molimo korisnike autoceste A1 da koriste alternativni pravac stari put preko Kiseljaka i Busovače”, piše u saopćenju.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

1 COMMENT

  1. neko je na pocetku pogresno napisai i svi ostali bez provjere prenijeli.Nije doslo do klizišta u ticicima jednostavno nivojezera je preplaviotunel sa druge strane brda i ribnica je potekla ka tičićima.ocekivali su to ali ipak su stavili cijevi za malo vecu kanalizaciju da premoste na uzlazu iz tunela.Naumpade mi jedan Delibašić koji je u školi rekao da je najveca rijeka u BiH RIBNICA pa na pitanje ucitelja nije moguće ONreče :NEZNAŠ TI UČITELJU KADA ONA NABUJA.
    NEZNAJU NAŽALOSTI NI OVE NASE GLAVONJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here