Zbog krijumčarenja migranata uhićene tri osobe kod Zvornika, pronađeno i oružje

Tri državljana Bosne i Hercegovine uhićena su u utorak na području Zvornika zbog postojanja osnova sumnje da su iz Republike Srbije u BiH krijumčarili ilegalne migrante afroazijskog porijekla, s namjerom da ilegalni migranti budu dalje prokrijumčareni prema zemljama Europske unije.

Oni su slobode lišeni u operativnoj akciji kodnog naziva “Game” koju provode pripadnici Granične policije (GP) BiH na području Zvornika gdje se pretres obavlja na četiri lokacije, izvijestila je u utorak Granična policija BiH.

“Tri državljana Bosne i Hercegovine uhićena su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organiziranja grupe ili udruženja radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja migranata, a u vezi s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi. Oni se sumnjiče da su organizirano iz Srbije u BiH krijumčarili ilegalne migrante afroazijskog porijekla s namjerom da dalje budu prokrijumčareni prema zemljama EU”, navode iz policije.

Provođenjem mjera i radnji, pripadnici Granične policije BiH su zadokumentirali da su članovi organizirane kriminalne grupe prokrijumčarili više desetina ilegalnih migranata te da su naplaćivali veće iznose novca po jednom ilegalnom migrantu, čime je pribavljena protupravna imovinska korist u veoma visokom iznosu.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku. Osim predmeta, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na izvršenje drugog kaznenog djela te je privremeno oduzeta jedna automatska puška, pet okvira za puškomitraljez te municija.

Iz Granične policije BiH navode kako se navedene aktivnosti provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

Također, podsjećaju na jučerašnju operativnu akciju “Sava” u kojoj je spriječeno krijumčarenje osam osoba afroazijskog porijekla, a koje je otkriveno na obali rijeke Save u graničnom pojasu na području općine Odžak, prenosi “Fena”.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply