Zbog klizišta u Rašljanima iseljeno sedam porodica

Zbog pojave klizišta koje je ugrozilo dio podmajevičkog sela Rašljani iseljeno je sedam porodica iz njihovih kuća, kazao je Feni predstojnik Odjela za javnu sigurnost u Vladi Brčko Distrikta Uroš Vojinović.

Pozivajući se na izveštaj geologa, Vojnović je istaknuo da je zemljani rasjed klizišta dužine preko četiri kilometra širine do 1,5 metara i dubine 3-6 metara.

Po njegovim riječima, na ovoj lokaciji postoji i pojava prvoga blatnoga toka, koji u sebi nosi određene količine mulja, vode, gline i stijenskog materijala decimetarskih dimenzija, a može predstavljati veliku opasnost po stanovništvo jer ima razorni karakter.

Vojinović ističe kako je pojavi klizišta doprinijela nagla sječa šuma, obilne kišne padavine, nekontrolirana izgradnja stambenih objekata te utjecaj Rašljanske rijeke, koja je bujičnoga karaktera te, u vrijeme visokih voda, plavi područje nožičnog dijela klizišta.

Istaknuo je da na temelju analize geologa klizište ugrožava skoro trećinu sela koja se nalazi ispod navedene rasjedne zone.

Možda vam se svidi

Comments are closed.