Zbog drona zaustavljen promet u frankfurtskom aerodromu

Dron koji je jučer viđen u blizini frankfurtskog aerodroma, jednog od najprometnijih na svijetu, uzrokovao je pola sata zaustavljanja zračnog prometa, rekao je potparol aerodroma.

-Zračni promet je zaustavljen između 17:15 i 17:45 – dodao je.

Jedan dron

U incidentu je učestvovao jedan dron, a letovi su potom normalno nastavljeni, napisano je na službenom Twitter profilu aerodroma, dodavši kako “nije bilo haosa”.

Potparolka njemačke državne agencije za kontrolu zračnog prometa DFS otkrila je kako je savezna policija helikopterima pregledala prostor oko aerodroma prije nego što je nakon 30 minuta odlučila ponovno otvoriti.

Nema osumnjičenih

Potparol savezne policije potvrdio je da je prijavljeno kako je viđen dron, ali policija još uvijek nije uspjela dokazati njegovo postojanje. Zasad nema osumnjičenika, a istraga se nastavlja, dodao je.

Thilo Vogt, službenik DFS-a, prošli je mjesec naglasio kako su piloti prošle godine primijetili dvostruko više dronova, njih 158.

Današnji incident događa se nakon što je u decembru zbog drona nastao trodnevni haos na londonskom aerodromu Gatwick, što je rezultiralo otkazivanjem ili preusmjeravanjem oko hiljadu letova i što je koštalo oko 50 miliona funta.

Možda vam se svidi

avatar