Zbog čega kabrioleti više nisu interesantni kupcima?

Osjećaj slobode u vožnji po lijepom sunčanom danu, nesmetan pogled na okolinu i, najzad, privlačenje pažnje prolaznika dok se vozite u kabrioletu, oduvijek su bili najjači aduti modela sa otvorenim krovom. Ipak, prema najnovijem istraživanju koje je obuhvatilo Evropu i Sjevernu Ameriku, prodaja kabrioleta opala je za polovinu u odnosu na 2007. godinu.

Studija koju je sproveo Autofacts pokazuje da se broj prodatih automobila sa otvorenim krovom na ovim tržištima smanjio sa 827.000, koliko ih je isporučeno 2007, na 444.000 kabrioleta, koliko je prodato 2013. godine.

Smatra se da je jedan od razloga ovakvog pomjeranja na tržištu rast prodaje SUV i krosover vozila.

Ipak, analitičari ocjenjuju da je glavni razlog za manju prodaju kabrioleta u Evropi i Sjevernoj Americi, šira dostupnost modela sa velikim, pokretnim panoramskim krovnim prozorima, koji su zastupljeni u svim automobilskim segmentima.

Na taj način, kupci mogu da uz manju cijenu u odnosu na kabriolete, dobiju vozilo sa sličnom namjenom, u kome, kad požele, mogu da imaju osjećaj vožnje sa otvorenim krovom.

Neki proizvođači već su prepoznali ovakva tržišna kretanja, pa su počeli da ukidaju pojedine modele kabrioleta. Volkswagen, na primjer, ne planira nasljednika modela Eos, a izvršni direktor ove grupacije, Martin Vinterkorn, izjavio je da su za čitavu VW grupu dovoljna svega dva kabrioleta.

(b92)

Možda vam se svidi

Comments are closed.