Završeni protesti penzionera: Vlada FBiH prihvatila sve zahtjeve penzionera

Mirni protesti penzionera ispred zgrade Vlade Federacije BiH završeni su oko 13 sati, dok je pregovarački tim otišao razgovarati sa predstavnicima Federalne vlade o ispunjenju uslova. Nakon sastanka Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH kazao je da je Vlada prihvatila i sve njihove zahtjeve ugradila u novi Zakon o penziono-invalidskom osiguranju.

“Svi zahtjevi uvršteni u novi Zakon o PIO, koji tokom dana ide u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, i treba da bude razmotren na prvoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda. Dogovorili smo se da ćemo zajednički nastaviti raditi sa Parlamentom kako bi taj zakon prošao, jer je i ovo što je do sada urađeno ide u prilog nekakvog dogovora i saglasnosti. Ako zakon bude prihvaćen u ovom tekstu, svi zahtjevi penzionera biće prihvaćeni i riješeni“, rekao je Omerefendić.

Istakao je da se pod tim podrazumijeva prije svega povećanje penzija za deset posto onima koji su to pravo stekli do 1998. godine, zatim pet posto povećanje penzija onima do 2008. godine.

“Predviđeno je svake godine usklađivanje penzija, odnosno povećanje. Pored toga u zakon je utkano da se svake godine mora i treba vršiti vanredno usklađivanje penzija. Vlada je u zakon predvidjela posebnu klauzulu da može svojom uredbom da donese odluku da se najniže penzije povećavaju u iznosu koji bude materijalno potkovan, bez obzira na to što penzije većih kategorija neće biti povećane. Usvojeni su i naši zahtjevi iz 1998., koji su bili u sadašnjem zakon izbrisani, kao što je bansko liječenje, rehabilitacija penzionera…“, objasnio je Omerefendić.

Dodao je kako se očekuje da Zakon o PIO u Parlamentu Federacije BiH bude usvojen u sljedećem mjesecu.

U organizaciji Saveza udruženja penzionera Federacije BiH danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestima se okupio veliki broj penzionera, koji su nezadovoljni svojim statusom u društvu. Njih skoro 10.000 hiljada je odlučilo poboljšanje prava zatražiti na ulicama.

Rok za ispunjenje zahtjeva koji su postavljeni Parlamentu i Vladi Federacije BiH je 1. januar sljedeće godine. Ukoliko se zahtjevi ne ispune Savez udruženja penzionera F BiH planira mnogo radikalnije mjere, nego ove koje su danas primijenili izlaskom na ulice, ali o tome će odlučiti rukovodstvo saveza.

Posljednje povećanje penzija u F BiH bilo je 2014. godine, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 326 konvertibilnih maraka (KM), dok je prosječna penzija u septembru bila 371,50 KM.

 

Izvor Fena
Možda vam se svidi

avatar