ZAVRŠENI PREGOVORI: Lideri dogovorili podjelu ministarstava, šta je pripalo SDA, DF-u, HDZ-u i Savezu za promjene

0

17:50 Lideri stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou završili su sastanak na kojem su dogovorili raspodjelu pozicija u Vijeću ministara BiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

HDZ BiH dobio je tri ministarstva i to odbrane, pravde i finansija i trezora. Također kadrovi ove stranke popunit će i četiri zamjeničke pozicije i to u ministarstvima vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, sigurnosti, te prometa i komunikacija.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Savez za promjene također je dobio tri ministarstva i to vanjskih poslova, sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te tri zamjeničke pozicije i to u ministarstvima civilnih poslova, odbrane i ljudska prava i izbjeglice.

SDA će pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imati i dva ministra i to civilnih poslova i za ljudska prava i izbjeglice, te dva zamjenička mjesta u ministarstvima pravde i finansija i trezora.

Demokratska fronta dobila je Ministarstvo prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra odbrane.

Do kraja sedmice znat će se i imena budućih ministara i zamjenika, tako da će do 11. marta kada je krajnji rok BiH i zvanično dobiti novo Vijeće ministara.

17:03 Sastanak je kako saznaje reporter Patrie bio prekinut radi konsultacija koje su obavili lideri Saveza za promjene. U ovom trenutku svi su se vratili u salu. Najavljeno je da će uskoro izaći pred novinare i saopštiti d su završeni pregovori o uspostavi Vijeća ministara.

16:50 Sastanak lidera je prekinut. Lideri Saveza za promjene izašli su iz sale u kojoj se vodio razgovor i ne vraćaju se. Također, i Izetbegović je izašao iz sale. Novinarima se niko ne obraća niti se zna razlog pauze.

16:00 U zgradi Predsjedništva BiH počeo je sastanak lidera stranaka koje tvore koaliciju na državnom nivou, a na kojem će se razgovarati o raspodjeli ministarskih resora u Vijeću ministara BiH.

Među prvima su došli čelni ljudi PDP-a i HDZBiH Mladen Ivanić i Dragan Čović. Nakon njih stigao je i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović. U pratnji  lidera DF-a Željka Komšića je i generalni sekretar ove stranke Sifet Podžić, a došao je i predsjednik NDP-a Dragan Čavić, javlja reporter Patrie.

Ispred zgrade nalazi se veliki broj novinarskih ekipa.